Goda råd till bostadsministern för att öka bostadsbyggandet

Idag har jag träffat Sören Häggroth, som är utsedd av bostadsminister Stefan Attefall för att göra en analys av bostadsförsörjningen i Stockholms län. Det var den utredning som Attefall aviserade i sin  artikel i DN där han gör det lätt för sig och skyller på kommunerna för att bostadsbyggandet sackar efter, vilket jag och flera andra svarade på  DN och bloggade om.

Mötet med Häggroth var konstruktivt och bra. Häggroth har en bred erfarenhet bland annat som statssekreterare med djupa kunskaper om bostadssektorn och kommunal ekonomi, och jag har gott hopp om att han – även om tiden är knapp,  han ska presentera sin analys redan till årsskiftet – kommer att kunna skissa ett antal möjliga åtgärder för att få fart på bostadsbyggandet.

Jag presenterade för Häggroth vilka frågor jag anser hämmar bostadsbyggandet i regionen. Det är bristen på infrastruktursatsningar, skatteutjämningssystemet, PBL, miljökvalitetsnormer, svårigheterna att få ekonomi i studentbostads-projekten och bankernas och byggbolagens krav för att sätta ingång projekten. De fyra första punkterna tog jag upp i min DN-artikel (se ovan) och jag tänkte inte skriva så mycket mer om detta än att inom dessa områden kan staten göra stor skillnad. Redan i den dåvarande landshövdingen för Stockholms län, Ulf Adelsohn, visade i sin utredning från början av 2000-talet att det stora hindret för bostadsbyggandet i regionen var bristen på infrastruktur- investeringar.

Att frågan om Stockholms utveckling är högst central är vi många som är överens om. SvD pekar också idag på problemet med hanteringen av målen för partikelhalterna. Detta är ett område som borde prioriteras av regeringen då EU kommissionen fn gör en översyn av normen. Sverige har dessutom hårdare regler än EU i övrigt.

En fråga som jag inte skrev om i min debattartikel i DN var bristen på studentbostäder. Enligt uppgift skall det inte ens byggts 200 lägenheter i hela landet efter det att staten för några år sedan tog bort det ekonomiska stödet till byggande av studentlägenheter. Jag är ingen vän av subventioner till bostadsbyggande men jag tror att det är nödvändigt att införa ett ekonomiskt stöd till studentbostäder. Studenterna har mycket små marginaler och kan inte betala dyra hyror och det är svårt att få projekten att gå i hop ekonomiskt. I min egen hemkommun Solna har vi två studentbostadsprojekt på vardera ca 200 lägenheter som inte börjar byggas pga att de inte går i hop ekonomiskt. Det viktiga är att om ett ekonomiskt stöd införs är att dessa lägenheter inte kommer ut på den vanliga bostadsmarknaden utan måste på något sätt låsas in. Hur detta skall lösas borde snabbt utredas. Jag tror att om ett stöd införs behöver detta inte kosta staten speciellt mycket och detta skulle också snabbt få fram ett antal nya bostäder.

Jag kunde inte låta bli att ta upp två frågor som bostadsminister Stefan Attefall och hans statssekreterare Ulf Perbo har lyft fram som viktiga frågor att få fart på bostadsbyggandet. Det är kommunernas markreserver och att kommunerna ställer särkrav på de sk tekniska egenskapskraven vilket skulle försvåra och fördyra bostadsbyggandet. Det är en myt att kommunerna äger stora markområden som kan bebyggas med bostäder. Det är ett fåtal kommuner i länet som har stora markinnehav och i många fall är dessa naturreservat som inte får bebyggas. Att kommunerna ställer stora krav är också fel. De flesta kommunerna får lägga mycket tid och möda på att uppfylla de regler på buller, partiklar, avgaser och tillgänglighet som staten har stipulerat att kommunerna skall följa.

Om vi skall få fart på byggandet måste bostadsministern fokusera på rätt saker.

6 svar till “Goda råd till bostadsministern för att öka bostadsbyggandet

  1. Fast när det gäller studentbostäder är ju ett alternativ att förändra den ekonomiska situationen för studenter, så att de blir betalningsstarkare (standardlösningen är väl att höja studiemedlet men andra approacher kan till exempel vara att fortsätta sänka begränsningarna för att kombinera studier med arbete och liknande).

    • Magnus! Visst är det en väg att vandra men den kommer att bli mycket dyrare för staten och att få Borg att öppna plånboken för stöd till studentbostäder blir en tillräckligt svår fråga. Hälsningar Anders

  2. Ping: Regeringen har INTE en heltäckande bostadspolitik |

  3. Ping: Bostadsminister Attefall vill skärpa bostadsförsörjningslagen för kommunerna i Stockholms län |

  4. Ping: Sju åtgärder för att öka bostadsbyggandet i Sverige. |

  5. Ping: Vem bär ansvaret för det låga bostadsbyggandet – staten, kommunerna eller byggindustrin? |

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s