Stadsbyggnadsnämndens politiker mötte Lärarförbundets lokala representanter

I går (10/11) arrangerade Lärarförbundet i Solna ett möte med de politiska partiernas  företrädare i Stadsbyggnadsnämnden. Syftet med träffen var att följa upp vallöftena från i fjol och i vårt fall var det givetvis frågor om lokalhyror, brister i skolor och förskolors underhåll som var de stora frågorna. Många skolor och förskolor i Solna byggdes under den förra stora utbyggnadsperioden under 1960- och 1970-talet och är i dag 40-50 år och är därför i stort behov av upprustning. Från SolnaAlliansens sida delar vi de lokala förträdarna för Lärarförbundets uppfattning att det måste ske en snabb  upprustning av lokalerna. Vår tanke är enkel men viktig: trygga och ändamålsenliga lokaler är en förutsättning för bra undervisning, elever och lärare ska känna sig stolta och trygga på sina arbetsplatser.

Jag har därför tagit initiativet till att vi dels har gjort en översyn av samtliga kommunala skollokaler och många förskolor, dels gjort en energieffektiviseringsstudie. Den sistnämna är redan klar och översynen av lokalerna kommer att vara klar innan årskiftet. Med dessa utredningar som grund skall vi ta fram en plan vad som skall göras 2012 och de kommande åren.

SolnaAlliansen kommer de närmaste åren att satsa stora belopp på underhållet av skolor och förskolor. Jag räknar med att vi 2012 kommer att satsa mellan 50-60 miljoner kronor på upprustningsåtgärder inom drift- och investeringsbudgeten. Den definitiva budgeten tar nämnden på decembersammanträdet och vi kommer att öka det löpande underhållet från 20 miljoner till 34 miljoner 2012 och därutöver kommer det bl a att finnas investeringsmedel  för nya hissar, lekutrustning, energieffektiviserings-, yteffektiviserings- och klimatåtgärder inom stadsbyggnadsnämndens budget.

Det är min ambition att vi de kommande åren kommer att vidta åtgärder som gör att elever, lärare, övrig personal och föräldrar ser en tydlig skillnad. Att skolmiljön blivit betydligt bättre. Jag och Arion Chryssafis, som är skolkommunalråd, är ense om att det är viktigt att det sker en bra förankning bland alla som är berörda om vilka åtgärder som skall vidtas.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s