Arbetslinjens förlovade land – ligger i Solna!

Solna är arbetslinjens förlovade land. Det låter måhända skrytsamt – men det är sant. Vi har hög sysselsättning – och sedan tio år länets lägsta utbetalningar av försörjningsstöd (socialbidrag). Visst är förutsättningarna här goda, men de exceptionellt goda resultaten är effekten av ett helt nytt arbetssätt. Det borde flera kommuner ta efter.

Alliansen vann regeringsmakten 2006 och 2010 tack vare arbetslinjen. Den slår fast att var och en är ansvarig för sin försörjning. Politiken måste därför vara inriktad på att stötta människor att etablera sig på arbetsmarknaden. Det finns många faktorer som påverkar möjligheterna för människor att få jobb. Utbildningssystemet är det i särklass viktigaste.

Kommunerna har ett särskilt ansvar för de människor som står längst från arbetsmarknaden. För den som varit arbetslös länge är det svårt att komma tillbaka, egentligen oavsett utbildningsbakgrund eller ålder. Många av dem tvingas efterhand söka försörjningsstöd (socialbidrag) från kommunen.

I Sverige har vi haft en tradition att försörjningsstöd betalas ut av socialkontoret av personal med goda ambitioner att vara omhändertagande. Problemet är att en aldrig så förstående och omtänksam attityd riskerar att bli en björnkram, ett hänsynslöst hänsynstagande.

I Solna beslutade vi för tio år sedan att göra upp med den här attityden. Vår filosofi är: var och en har rätt att få hjälp att komma tillbaka till arbetsmarknaden. Ledstjärnan för vårt socialkontor blev framför allt att hjälpa människor åter till egen försörjning: genom arbete, praktik eller utbildning. Ett framgångsrikt samarbete med vår kompetensförvaltning ledde till en ny inriktning och nya perspektiv. Förväntan från politiken har varit att utbetalningar av försörjningsstöd ska minska – och det har gett resultat.

Vi utvecklade Solnamodellen, som innebär ett helt nytt arbetssätt. Det är inga komplicerade saker, utan ganska enkla åtgärder. Men uppenbart kontroversiella i en verksamhet som haft en annan utgångspunkt under decennier av socialdemokratiskt styre i Sverige:

  • Vi började genomföra hembesök hos klienterna, dels i syfte att få en bättre uppfattning om klientens hela livssituation, dels för att minska känslan hos den enskilde att komma med mössan i hand till socialkontoret och be om stöd.
  • Varje klient får hjälp att upprätta en individuell plan där olika möjligheter utforskas: finns det någon utbildning att gå? Vilka branscher kan du tänka dig att verka inom? Inte sällan måste människor som länge varit utanför arbetsmarknaden vara beredda att sadla om helt.
  • Vi har byggt upp ett brett nätverk av arbetsgivare i Solna, till vilka vi kan förmedla arbetskraft både för provanställning och praktikplatser. Arbetsgivarna menar att vår personkännedom och vårt arbetssätt som motiverar den enskilde gör att de hellre söker sig till oss när de har behov av extra personal, än till Arbetsförmedlingen.

Solna har halverat antalet hushåll som tar emot försörjningsstöd på sex år. Detta trots finanskrisen som gjorde att försörjningsstödet ökat i nära nog alla andra kommuner.

Bilden ovan visar att Solna jämfört med Danderyd, Sollentuna, Sundbyberg och Stockholm – fyra kommuner med delvis skilda förutsättningar – och riket som helhet sticker ut som exceptionellt bra. Under tio års tid har våra utbetalningar minskat stadigt, med de övriga (med Stockholm som enda undantag) ligger på en jämn nivå som följer konjunkturutvecklingen.

Solnaexemplet är väl värt att studera. Vi har hittat en arbetsform som fungerar. Den ger kommunen låga kostnader. Men än viktigare: den hjälper människor i en utsatt situation åter till ett värdigt liv med egen försörjning.

Det som förvånar mig en hel del är att allt för få kommuner har börjat jobba enligt vår modell. Det finns ju bara vinnare. Den arbetslöse får jobb, egen försörjning och ett mer spännande liv. Och kommunen minskar sina kostnader för försörjningsstöd. Vem kan vara emot detta?

Annonser

4 responses to “Arbetslinjens förlovade land – ligger i Solna!

  1. Låter klokt-fler kommuner borde ta efter !

  2. Pingback: Unga ska ha jobb |

  3. Mycket intressant utväxling på Solnas insatser.

    • Olof Johan Bengt! Ja, vi har jobbat väldigt bra med dessa frågor. Det som förvånar mig är att inte fler kommuner tar efter oss. En kommun som har varit här på studiebesök är Landskrona kommun som har haft lika stora problem som Malmö men som har börjat jobba efter vår modell och lyckats väldigt väl. Hälsningar Anders

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s