Råsunda fotbollsstadion blir ett intressant bostadsområde med historia

I måndags fattade kommunfullmäktige beslut om att anta detaljplanen för kv Lagern. Dvs Råsunda fotbollsstatdion, som efter fotbollssäsongen 2012 kommer att stängas och  AIKs matcher kommer från säsongen 2013 att spelas  på Swedbank Arena 800 mter därifrån.

Råsunda kommer att  ersättas av 700 bostäder, kontor, affärslokaler och förskolor. Kvar blir Dallashuset och kontorshusen i tegel.  De nya husen kommer att ansluta i höjd med den omgivande bebyggelsen och fotbollsstadion. Den nya bebyggelsen skall vara framåtblickade och ända knyta an till den befintliga stenstadsbebyggelsen  i materialval, färgsättning och utsmyckning. Jag skulle säga att den omgivande bebyggelsen från 1930-40-talet har fått bilda utgångspunkt för bebyggelsen men getts ett modernare intryck. De äldsta delarna av den nuvarande stadion är från 1936-37. Undantaget är de nya kontorshusen mot Frösundaleden som kommer att ges ett betydligt mer modernt intryck och ett av kontorshusen blir 13 våningar.

Stor vikt kommer att läggas vid den konstnärliga utformningen. Det är viktigt att vi precis som i Filmstaden försöker att återknyta till områdets historia. Här kan vi verkligen skapa en ”Storytelling” kring områdets fotbollshistoria. Exakt hur  detta kommer att ske får vi jobba vidare med och jag tar gärna emot förslag och idéer. Även gatorna i området kommer att få namn som anknyter till fotboll. Redan finns Idrottsgatan i den norra delen och på förslag är att en gata skall heta Mittfältsgatan och en annan för Garvis Carlssons gata. De två sistnämnda gatunamnen är inte fastställda.

Jag tror att området har alla förutsättningar att bli ett mycket populärt område. Historien till fotbollen och närheten till Råsundas centrala delar och Solna centrum med ett stort utbud av affärer och restauranter och inte att förglömma närheten till tunnelbana och snabbspårväg gör området attraktivt. Men jag tror även att utformningen av de stora gårdarna och förskolorna i området kommer att locka många barnfamiljer. Även husen i sig själva kommer att intressera många då de har stora förutsättningar att bli stilfulla och ett positivt tillskott till Råsundas skiftande hustyper som har gett stadsdelen dess karaktär av stad. Bilden ovan visar de nya husen på vänster sida av Solnavägen och de befintliga på höger sida.

I detta sammanhang skall även nämnas att vi har försökt att minska antalet parkeringsplatser genom ett system av samutnyttjande av parkeringsplatser mellan bostäder, kontor och handel. Det första i sitt slag i Solna.

Nu är detaljplanen antagen men mycket av arbetet är kvar att göra och skall vara klart innan bygglovsskedet. Det gäller särskilt att anpassa området till den historisk intressanta omgivningen och att ta tillvara områdets stolta idrottshistoria. Den första idrottsplatsen byggdes 1909 och 1912 spelades fotbollsmatcher här under solskensolympiaden 1912. De små villorna intill stadion fungerade dessutom som Olympiaby. Och 2012 kommer Fotbollsstadion att fira 75 år som centrum för Svensk fotboll. Det är en utmaning!

Måndag 7 november skriver DN ett reportage om projektet.

21 svar till “Råsunda fotbollsstadion blir ett intressant bostadsområde med historia

 1. Var är minnesmärket över Råsunda och deras historia ?
  – typ torg eller dyligt, vi pratar sporthistoria nu ( ex Pele ) . . .

  Skulle inte nya kontors husen vara ”mindre” en Dallas skrapan ?
  – nu ”försvinner” Dallasskrapan, en byggnad som skulla bevaras . . .

  Trafik och Miljö ?
  – att detta inte skulle påverka trafik och miljö tror jag inte ett smack på . . .

  mvh / Kenth

 2. Hej Anders,

  Idrottsgatan som nämns är en del av Gamla Råsunda. Gamla Råsunda är enligt många den finaste delen av solna och byggdes till skillnad från alla andra hus runt 1910-1912. Varför inte anknyta arkitekturen på Nya Råsunda till Gamla Råsunda? Det är bra att ni ändrat från vita hus till hus med röd/rosa, gröna osv. inslag (Mer i Råsunda palettens stil) men husen ser fortfarande ut som de nya vita husen vid busstorget/Solna Centrum..alldeles för moderna.

  Hus med insperation från Jugend och National romantisk stil skulle bättre passa i min mening och istället för att separera Gamla Råsunda med ny stil på arkitektur så skulle vi i så fall breda ut gamla Råsunda ytterligare. Husen där du bor i Gamla Filmstaden är mer i stil med Gamla Råsunda än vad det nuvarande förslaget på Nya Råsunda är.

  Skulle det inte kunan gå att få in lite mer ”Gamla Råsudna” stil på de nya husen? Idrottsgatan där jag bor har hus från 1910 t.ex. och ligger precis vid stadion.

  • Calle! Du tar upp en stor och viktig fråga. Hur skall de nya husen gestaltas. Runt omkring Råsunda finns det hus från 1910-talet och 1930-talet och framåt. Så alla stilar finns nästa representerade runt arenan. Men de övervägande antalet hus är från 1930-och 1940-talen och det är dessa stilar som arkitekterna har utgått i från och gett en modernare tappning. Däremot är tanken att återknyta i färgskala även till 1910-tals bebyggelsen vid Stråket. Hälsningar Anders

   • Problemet är att typ 90% av all nybyggnation verkar var stöpt i formen ”1930-och 1940-talsstil i en modernare tappning”.
    Just här finns det en unik chans att istället utgå från de äldre husen och skapa ett mer genuint stadskvarter.

 3. Kul att du svarar! Jag håller helt med er att det är övervägande antalet hus från 1930-och 1940-talen precis i angränsning till Råsunda Stadion. Min önskan Solna skulle ta chansen att förlänga/breda ut den äldre stilen/gamla Råsunda istället för att cementera 30-40 tals bostäderna i området som ändå ofta eftersträvar att likna den äldre stadskärnan i Råsunda.

 4. Snälla använd inte ordet ”bostadsområde”. Tanken att vi ska dela in samhället i bostadsområden, arbetsområden och handelsområden härrör från den modernistiska tiden då alla funktioner skulle separeras (vilket gav tråkiga sovstäder). Tanken med området är väl knappast att det bara ska vara bostäder där?

  Orden *kvarter* och *stadsdel* bör användas. Konceptet och användandet av ordet bostadsområde bör istället förpassas där det hör hemma – i papperskorgen.

  • Niklas! Du har kanske rätt när det gäller begreppet bostadsområde. I det här fallet blir det förutom bostäder även kontor, restauranter, affärer och förskolor i området så det är betydligt mer än bara bostäder. Hälsningar Anders

 5. Det är förvånande att man sänkt höjden på kontorshuset. Hänvisning: Bromma flygplats.

  Var och en som studerar kartan ser mycket väl att inflygningen till Bromma går en helt annan rutt än över Solna C. Hur kan man låta Bromma FP lägga en död hand över hela Stockholms utveckling på detta sätt?

  • Niklas! Jag delar din uppfattning om Bromma flygplats. Och det är märkligare än så. Länsstyrelsen har troligtvis kallat hem planen om vi inte hade sänkt kontorshusen till under tillåtna ca 60 meter. Området ligger i och för sig under flygplatsens hinderområde(vilket inte är det samma som inflygningsområde) men Dallashuset, Stadshuset och även ett kommande höghus vid Tuletorget är högre. Så området är ju redan förstört för flygtrafik. Att då Brómma flygplats håller fast vid max ca 60 meter är mycket märkligt och att länsstyrelsen bara accepterar Brommas synpunkter är också anmärkningsvärt. Men frågan hade blivit en principfråga för länsstyrelsen och kunnat försenat projektet med flera år. Hälsningar Anders

 6. Historien är intressant men det är lite trist att alla nybyggen i hela Stor Stockholm tycks se likadana ut. Det finns andra arkitekturtyper än funkis.

 7. Snygg halsduk du hade på ABC-nyheterna!

 8. Kul att det händer grejor i området, bodde i närheten under en period.
  Håller dock med Niklas, det är hög tid att en gång för alla pensionera ordet ”bostadsområde”. Låt oss bygga stadsdelar istället!

  • Anders. Visst kan ordet bostadsområde vara malplacerat. Speciellt i det här fallet då området förutom bostäder kommer att innehålla kontor, affärer, restauranter och förskolor. Men att kalla det stadsdel är att ta i. Det ordet får reserveras för ett betydligt större område. Råsunda är stadsdelen i det här fallet. Vi får hitta på ett nytt ord. Hälsningar Anders

 9. Vilket hårklyveri? Fokusera istället på sakfrågan. Vad som ska skapas och om det planerade bygget överensstämmer med vad ni vill?

 10. Som Råsundabo med barn skulle jag önska att det om möjligt ges möjlighet till lite ”liv” i de nya kvarteren som binder ihop Solna C och Råsunda. Kanske lite torghandel, utecaf’eer, någon liten fontän med bänkar runt som man kan sitta på mm. Tänk om man kunde få plats med ett aktivitetsställe för ungdomar som man bland annat har i Gustavsberg i lokaler ovanför Coop. Och såklart mycket grönt som kännetecknar hela Solna :). Lycka till med det spännande projektet!

  • Anna! Tack för många intressanta synpunkter. Vi vill att det nya området skall ha liv. Därför blir det bostäder, arbetsplatser, förskolor, butiker och restauranter – allt för att det skall bli ett intressant område med rörelse från tidig morgon till sen kväll. Det kommer att bli gårdar med både bänkar, gräsmattor och lekplatser. Vi skall också jobba med konstnärlig utsmyckning som tar tillvara områdets fotbollshistoria. Mvh Anders

 11. Nästa alla nybyggda bostadshus ser likadana ut, och det gäller även dom byggnader som kommer att ersätta Råsunda Stadion. Det finns givetvis massor med byggnader som ser betydligt tråkigare ut, både i Råsunda och i resten av Stockholm. Men faktum kvarstår att ambitioner och förmåga för 100 år sedan vida överstiger dagens. På äldre hus har ofta varje våning sin egen utformning av fönster. Det sitter små skulpturer över portarna. Fasaden är inte platt utan är som ett konstverk i tre dimensioner. Jag undrar verkligen vem som bestämmer att så mycket av samtidens byggnation skall ha så liten variation. Det blir så tråkigt när man inte ser skillnad på ett nytt hus i Råsunda och ett i Kyoto.

 12. Och fortfarande inget ”minne” över Råsunda Stadion med i planeringen ! ?
  Vi pratar om den ENDA arena i världen som haft både VM och EM för både herrar och damer i fotboll. Den har trots allt funnits sedan 1912 och då även som OS arena. Ingenting, svagt, svagt, svagt . . .

 13. Ping: I Heta Stolen hos Stockholms byggmästarförening |

 14. Ping: Nya bostäder på platsen för Råsunda fotbollsstadion |

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s