Guldregn över Solna i Sanktan-finalerna i fotboll – varför är Solnas ungdomar särklassigt bäst i länet?

Det var en fantastisk dag för Solnas fotbollsungdomar under Sanktanfinalerna (S:T Erikscupsfinalerna) på Skytteholm i helgen. AIK och Vasalunds SK fanns med i sju av de elva finalerna och i F 13 var det derby mellan Vasalunds SK och AIK. Totalt blev det 3 guldmedaljer vardera till AIK och Vasalund och AIK knep dessutom två silvermedaljer. Jag, och några hundra personer tittade på derbymatchen mellan AIK och Vasalunds SK på B-planen , där det hårt kämpande och offensiva Vasalund vann med 2-0. Fantastisk känsla att vara på plats när det på de tre finalplanerna var det Solnalag på alla planer samtidigt. I pausen kunde jag vända mig om och titta på Vasalund-Älvsjö i P 18 och på A-planen kunde jag höra glädjeropen vid varje mål i prestigematchen P 15 AIK – Hammarby.

Vad är det som gör lilla Solna så framgångsrikt. Solna har fem % av länets befolkning men vi tog 56 % av guldmedaljerna. I och för sig ett rekordår i år. Jag ser följande framgångsfaktorer (ej rangordnade):

1. Solna var tidigt ute med konstgräsplaner. Vi har gjort Skytteholms IP med sina fyra konstgräsplaner till ett centrum för fotboll inte bara i Solna utan i hela regionen. En bra plats att lära varandra fotboll över klubbgränserna.

2. Solna är helt outstanding när det gäller uppvärmda konstgräsplaner. Det går att spela året om i Solna utan några problem som många andra klubbar har i länet – även på elitnivå.

3. AIK och Vasalund är starka varumärken som lockar till sig duktiga spelare.

4. AIKs ungdomsakademi tillhör de främsta i landet

5. Båda AIK och Vasalund har en bra organisation för sin ungdomsverksamhet.

6. Det finns ett väl utvecklat samarbete mellan idrottsklubbarna och Solnas skolor, främst Råsunda (högstadiet) och Solna gymnasium som har varit väldigt bra för såväl idrotten som för skolorna.

Sanktanfinalerna på Skytteholms IP blev en härlig folkfest. När jag var där i lördags eftermiddag var det tusentals personer på plats för att se finalerna. Det var riktigt trångt. Enligt en representant från Stockholms fotbollsförbund var det ca 2000 personer som tittade på P 15 matchen mellan AIK och Hammarby. En publiksiffra som hade varit bra även i superettan. I helgen levde Solna upp till epitetet finalstaden. Jag ser fram emot mot nästa års regionala Sanktanfinaler.

2 svar till “Guldregn över Solna i Sanktan-finalerna i fotboll – varför är Solnas ungdomar särklassigt bäst i länet?

 1. Det är en skam att Vasalund har ett klubbhus i Skytteholm samtidigt som AIK, Sveriges största fotbollsförening med en av de bästa ungdomsakademierna, som årligen deltar i diverse samhällsprojekt samt samarbetar med Solna Stad och dess skolor för att ge Solnas ungdomar (och andra för den delen) möjlighet att utöva fotboll under skoltid inte har ett eget klubbhus och är tvungna att förvara bollar och material i containers! Jag vet att det återigen har lovats ett klubbhus men jag är skeptisk och inte övertygad förrän bygglov eller liknande beviljats, för vad jag vet har vi blivit lovade klubbhus flera gånger tidigare år 2006, 1998 och 1992. Frågan är då när exakt detta kommer att ske nu när det återigen utlovats, hur långt har ni kommit i processen, har ni ens kommit någonvart?

  Vilket läge har diskuterats? Finns en liten yta bakom omklädningsrummen, en lösning vore att riva den byggnaden och bygga nytt i två våningsplan med ytan bakom där omklädningsrummen integreras i själva klubbhuset.

  Beröm bör dock ges för satsningen på konstgräsplaner och jag ser gärna att Solna fortsätter med det genom att lägga konstgräs på Huvudstafältet samt att man bygger ännu en konstgräsplan bredvid på det undermåliga naturgräset. Det skulle t.o.m. kunna få plats med tre planer ifall man bygger dem med kortsidan längs gångvägen. Finns det några planer om det?

  • Dylan!
   Vi har redan börjat titta på en placering för ett klubbhus för AIK. Den placering som du själv tar upp har jag själv funderat på som en bra placering och två våningar låter helt rätt. Det är dock viktigt att vi noga går igenom Skytteholms IP. Det gäller att utnyttja området på bästa sätt. Vi måste även se till att klara av alla andra krav som finns. Vi har redan satt av en del pengar för nytt klubbhus.

   Även Huvudsta IP jobbar vi med. Det gäller bara att hitta den långsiktigt bästa placeringen. Vi borde även titta på om en fotbollshall är bättre ur såväl energi- som ekonomiskt synpunkt. Då torde en placering mot järnvägen vara bra för då fungerar den även som bullerskydd. Hälsningar Anders

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s