De nya bostadshusen i Arenastaden blir Solnas högsta bostadshus


I kväll(19 oktober) fattade stadsbyggnadsnämnden beslut om att bevilja bygglov för två höghus vid Swedbank Arena i Arenastaden. De blir Solnas högsta bostadshus, 21 våningar höga, med 143 lägenheter i vardera huset. Husen är de två första höghusen av sammanlagt fem skivhus som skall uppföras intill varandra. I dessa två hus kommer lägenhetsstorlekarna att variera mellan 1,5 rok till 3 rok. I de kommande tre husen är lägenhetsfördelningen inte fastställd.

Byggnaderna blir med sin höjd och fria placering ett landmärke för Solna och blir en viktig del i den nya stadsdelen där modern arkitektur karaktäriserar området. Balkongerna blir inglasade, vilket är naturligt med tanke på husens höjd, och ingår som en del av fasadens komposition. Fasaderna är putsade i olika kulörer som tillsammans med fönstersättningen och sockelvåningen bryter den stora ytan och ger fasaderna ett spännande uttryck.

Plan- och bygglovsavdelningen inom stadsbyggnadsförvaltningen har tillsammans med byggherren och arkitekterna lagt ned mycket tid på att få estetiskt tilltalande fasader. Detta är viktigt. Varje hus i sig är väldigt stort och fem tillsammans blir väldigt dominerande och kommer att synas på långt håll, framförallt vyn från Råstasjön och delar av Råsunda. Därför är fasadernas utformning oerhört viktig. Husen skall samtidigt vara individuella, varierade och tillhöra en helhet. Mycket tid har ägnats åt att studera färgskalan på husen i Solna och därför kommer husens färger att samspela med befintliga hus i staden.

De som flyttar in i de nya husen kommer att bo i ett fantastiskt läge. De som kommer att bo högt upp i husen kommer att få en fantastisk utsikt med milslånga perspektiv. De kommer att bo granne med Nationalarenan och ett stort köpcentrum. Kollektivtrafiken till Arenastaden är utomordentligt bra. Pendeltåg(även till Uppsala), spårvagn, ett flertal busslinjer och gångavstånd till tunnelbana. Det är inte att förglömma att de kommer att bo granne med de två sjöarna Råstasjön och Lötsjön med möjlighet till sköna promenader, joggingturer, långfärdsskridskor och skidåkning.

Det kan i detta sammanhang kännas rätt att nämna något om min syn på höga hus. Särskilt med anledning av att jag uttalat mig kritiskt mot Tors Torn. I det här fallet anser jag att det är rätt med höga hus. De ligger rätt ur kollektiv- trafiksynpunkt. Den är utomordentligt bra i Arenastaden med närheten till Solna station. I bra kollektivtrafikenlägen skall man bygga tätt och högt.
De intar en tydlig position som landmärke och vägvisare i landskapet. De ligger fritt från annan känslig bebyggelse och stör ingen annan bostadsbebyggelse då denna ligger på behörigt avstånd. Och det är nog också anledningen till att vi har fått väldigt få kritiska synpunkter på höghusen. Min målsättningen är att vi i Solna skall bygga både högt och lågt och Arenastaden och trädgårdsstaden i Järvastaden är goda exempel på hur vi Solna kan bygga varierat.

Nu kommer det inte att bli många nya höghus i Solna. Detta beror på att säkerhetsavståndet till Bromma flygplats vilket innebär att det i praktiken är omöjligt att bygga hus som är över 59 meter i södra Solna och även inom nationalstadsparkens område förhindrar lagstiftningen detta.

Jag hoppas dock att vi kan bygga en eller två höga hotellbyggnader i Solna Centrum inom ramen för Solna Cityprojektet. Höga hus är väldigt väl lämpade som hotell.

Det var den stora bostadsbyggardagen på nämndens oktobersammanträde. Förutom bygglov för 286 lägenheter i Arenastaden beviljade vi bygglov för 118 i kv Sparrisen på Anderstorpsvägen i Huvudsta och ytterligare 34 i kv Laboratoriet (Ingentingsområdet) även det beläget i Huvudsta. Sammanlagt 438 nya lägenheter på ett sammanträde.

Det är lite svårt att anklaga Solnas politiker för att inte vilja bygga bostäder. Det är nog dags att bjuda in Ulf Perbo, statssekreterare hos bostadsminister Stefan Attefall som i tidningen Byggindustrin nr 30/2011 hävdar att det är kommunernas fel att det byggs för få bostäder. Välkommen till Solna!

5 svar till “De nya bostadshusen i Arenastaden blir Solnas högsta bostadshus

 1. Sant att Solna bygger mycket bostäder, kanon tycker jag.
  Och är folk runt omkring nöjda med detta bygge – Tuta och kör.

  Sedan bygger vi för mycket kontor, men det är en annan femma i sammanhanget. Detta ha vi mer en nog av redan idag.
  Framförallt med tanke på vår miljö, både som trafik och luftvärden.

 2. Ping: I Folkpartiets Solna

 3. Ping: Friends Arena och Arenastaden lyfter Solna och Stockholmsregionen |

 4. Ping: I de höga husen i Arenastaden flyttar de unga in – det är farten, fläkten, shopping och AIK som lockar. |

 5. Ping: Nu binds Arenastaden och Frösunda ihop via Stjärntorget och ny bro |

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s