Solna är Sveriges fjärde bästa idrottskommun.

Solna tar en fjärde plats på Sport & Affärers årliga rankning över landets idrotts-kommuner. Därmed klättrar vi ett steg. Endast  landets tre  storstäder hamnar före i listan. I motiveringen lyfts särskilt fram att vi är starka inom såväl bredd- som elitidrott. Vidare framhålls att Swedbank Arena, Sveriges största arena tillika Nationalarena för fotboll, står klar om ett år. Tidningen anser att Swedbank Arena är en stark konkurrent till Ullevi i Göteborg om de största eventen inom idrott och konserter. Swedbank Arena har redan tagit över bandyfinalen. Men framförallt spelas finalen i Dam EM i fotboll 2013 på arenan. Andra viktiga bedömningskriterier är stödet till ungdomsidrotten, förekomsten av arenor,  elitidrottssatsningar, hur kommunen använder idrotten i marknadsföreningen, näringslivets stöd till idrotten samt befolkningens intresse och aktivitetsgrad inom idrott och motion.

Solna prioriteras också högt i de mer objektiva kriterierna som tillgång till allmänna friluftsaktiviteter, befolkningens hälsosituation, ett gott företagsklimat samt att Solna är en av Sveriges bästa kommuner att bo i enligt nyhetsmagasinets Fokus årliga ranking.

Solna vill vara en av Sveriges bästa idrottskommuner. Och att vi är det visar bl a den här rankingen. Solna med knappt 70.000 innevånare är bättre än alla kommmuner i landet förutom de tre storstäderna Stockholm, Malmö och Göteborg. Det är ett gott betyg. Det är tydligt att satsningen på Swedbank Arena, att Solna är starka inom såväl ungdom-, bredd- som elitidrotten och att vi dessutom har en bra tillgång till allmänna friluftsaktiviteter har lätt fram till vår starka fjärdeplacering. Det är alltid glädjande med utmärkelser. De blir tydliga kvitton på att vårt arbete ger resultat.

Ett grattis till Stockholm som för första gången toppar listan! Jag noterade med glädje att ni fått hjälp med att nå första placeringen genom Solna. I motiveringen bakom Stockholms placering står det att” Swedbank Arena i Solna kommer att skapa omfattande turistekonomiska intäkter (TTO) även för Stockholms stad. Men akta er! Med Swedbank Arena på plats,  några SM-Guld för AIK,  Solna Vikings och några individuella idrottare så tar vi er.

Här är länk till hela listan. Läs mer på Solna.se.

5 svar till “Solna är Sveriges fjärde bästa idrottskommun.

 1. Daniel Lundgren, medlem i Vänsterpartiet i Solna

  Apropå idrott så är det utmärkt att ni är överens med (V) om att det faktum att Lars-Erik Salminen återgått till tjänst fast han är misstänkt för mutbrott i samband med arenabygget ”riskerar att skada förtroendet för Solna stad”. (Jag citerar senaste numret av er gratistidning). Vad tänker ni göra för att förmå Salminen att inte tjänstgöra fast han är åtalad för mutbrott?

 2. Dags att göra en ”allians” utan M, ni var ju utan C länge.
  Samt att ni klarar Er utan M, men . . .
  M klarar sig inte utan Er andra inom Alliansen,
  Och dom har ju helt klart blivit lite av ”gråsossar” i sitt mané, eller ?
  ;-))

 3. Statistiskt så är det bra att det vänder upp igen för Solna. Vi har ju backat sedan 2008.

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Sveriges_fr%C3%A4msta_idrottskommuner

  • Johan! Vi var som bäst 2008 med en tredjeplats. 2010 låg vi på en femteplats så vi är på väg uppåt. Swedbank Arena gör sitt till men Solnas olika lag och individuella idrottare har tagit lite för lite SM-guld de senaste åren för att vi skall komma bland de tre främsta kommunerna. Hälsningar Anders

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s