Nya bostäder byggs i centrala Huvudsta

Vy från StorgatanDetaljplanen för kvarteraret Rödlöken i Huvudsta, Solna har vunnit lagakraft. Området är beläget mellan Göran Perssons väg och Storgatan och planen ger möjligheter för Wåhlin fastigheter att bygga 60 bostadsrätter och 40 hyresrätter.  (Enligt uppgifter från Wåhlins kommer samtliga lägenheter att bli hyresrätt och genom att minska lägenhetsstorleken blir det 141 lägenhter. Tillägg 2013-02-03/10-23). Byggandet av de nya bostäderna kommer att påbörjas senvåren 2012.  Bostadsrätterna ligger mot Storgatan  i tre hus och hyresrätterna i två hus dikt an det befintliga parkeringshuset som kommer att övertas av Wåhlin fastigheter. Husen kommer att ha olika våningshöjd. Takvåningen kommer att vara tillbakadragen så att de översta lägenheterna får takterass. Husen får stora balkonger  som till stor del är inglasade för att klara bullerkraven. Parkeringshusets tak  kommer att få ett grönt tak som kan fungera som en grön gård för de boende.

Bostäderna är väldigt välplacerade. De ligger nära Huvudsta C med tunnelbanestation, Huvudstafältet och grönområdena vid Ulvsundasjön. Det märks mer och mer att alltfler inser hur centralt Huvudsta ligger i Storstockholm. Det känns bra att Solna stad kan medverka till ett bostadsprojekt som innehåller såväl bostads- som hyresrätter. Att det också kommer att ske en upprustning av ett nedgånget parkeringshus och  av området i övrigt känns väldigt bra. Det är helt enkelt ett bra projekt.

15 svar till “Nya bostäder byggs i centrala Huvudsta

 1. Det är toppen! Bra jobbat!, låt fler få chansen att bo bra i Solna!
  Se över trafiken i Huvudsta bara, nu när fler flyttar dit. Då tänker jag INTE på biltullar som lösning.

 2. Hej Anders,
  Ja det blir ett bra bostadsprojekt. För övrigt håller jag med Joakim när det gäller trafiken också. Det vore bra om de stora bilarna till Tomtebodaterminalen kunde få en direkt anslutning fr Essingeleden södergående så att de slipper åka Frösundaleden/Huvudstagatan/Armégatan. Gör så att de kan svänga vänster från Pampaslänken mot terminalen sedan de svängt av E4 via den nya avfarten.
  Lars Askelöf, Huvudsta

  • Lars! Vi tittar på olika lösningar för att få en smidigare trafik genom Huvudsta. Jag tänkte så småningom skriva på bloggen om trafiken i Huvudsta men tänkte först studera på plats hur det ser ut i dagsläget på de olika vägarna genom Huvudsta. Hälsningar Anders

 3. Hej Anders
  Nu när dom ska påbörja bygget så är det garaget som ska renoveras först. alla boende som har haft sina platser har blivit uppsagda och i samma meddelande att dom inte är garanterade att få tillbaka en parkeringsplats.
  Man har en undran att hur ska 200-250 bilar lösa parkeringsproblemet under byggtiden ? Kan man tänka sig att solna kommun hjälper till och under renoveringstiden redan då spärrar av två körfält och gör tillfälliga parkeringsplatser till dom som fanns i garaget ? Körfälten ska ju ändå försvinna och då kan man lika bra göra det under hösten. Parkerings situationen i huvusta är redan kaotiskt som den är. Och enligt kommunens parkeringsutredning så ska alla få platserna tillbaka. ( SBN/2008:1272)

  • Anders!

   Jag har kollat upp hur det ser ut för byggnationen vid Göran Perssons väg. På formellt juridiska grunder så måste parkeringsplatserna sägas upp för reparation och byggnation. Det kommer att bli som så att de som bor i området kommer att få tillbaka sin parkeringsplats även om det rent fysiskt inte är säkert att det blir just den p-plats som man hade innan. Och det var det vi lovade under planprocessen.

   Under byggnationen kommer Wåhlins dels ta fram ett antal markparkeringsplatser dels erbjuda platser i parkeringshuset på Jungfrudansen(Sparrisen).

   Jag har talat med bolagets VD och de kommer att direkt eller via bostadsrättsföreningen informera om vad som händer med p-platserna under byggnationen och vad som erbjuds i stället. Mvh Anders

 4. Hej. Jag har frågat Wåhlins om var man parkerar under tiden garaget byggs om och blev då hänvisad till Solna Stad som sedan i sin tur hänvisade till Europark och ett garage på Anderstorpsvägen – ”där finns det lediga platser”. Till detta garage var det 75 st som köade och det var 3 veckor sedan.
  Det verkar som om kommunikationerna inte fungerar. Jag bor i ovan nämnd bostadsrättsförening men har hyrt av Solna Stad.
  //Hans Ericson

  • Hans! Jag beklagar att derthar uppstått problem för dig. Jag träffade VD för Wåhlins i torsdags och framförde då att informationen ut till er boende har varit otillräckligt och inte tillräckligt informativ. Tanken är att under byggtiden kommer det att dels tas fram nya p-platser mellan husen på Göran Perssons väg och den gamla Paprikaskolan, dels i garaget (Sparrisen) vid Anderstorpsvägen och kanske även längst ner på Alphyddevägen. Så alla som bor i Huvudsta kommer att erbjudas parkeringsmöjligheter under byggtiden. Och efter byggtiden kommer ni som bor i närheten att erbjudas plats i garaget. Jag hoppas att detta svar gör dig något lugnare. Med vänlig hälsning Anders

   • Hans Ericson

    Det låter ju bra. Jag har tillfälligtvis hyrt plats på annan parkering och jag har nog den kvar som gardering. Å andra sidan blir vi inte utsparkade ”på gatan” förrän sista maj i stället för sista mars.
    Men det innebär en dubbel kostnad.
    MVH//HE

 5. Hej. Later valdigt bra .Hur far man reda pa nar dom ar inflytnings klara. ? Berit Norlen

 6. Det är Wåhlins fastigheter som bygger. Det projekt som du är intresserad av blir klart 2014/2015 men företaget jobbar även med ett projekt som heter Sparrissen, ombyggnad av ett kontor till bostäder, på andra sidan gatan och det kommer att vara klart under våren 2013.

 7. Kommentarer Jo vad ska man saga ? Dom blir val sa dyra. Jag bor I USA. Men har inte RAD att flytta hem Jag kan lagga ner en mille men har lag pension sa…….. Far sluta upp att ata. Eller stanna har .Nar ska ni sluta med luxen och bygga sa folk har rad att bo dar. Berit Norlen.

 8. Jag ar inte orolig for trafiken Ak tunnelbana anders. Jag ar orolig att kunna ata. Berit

 9. Ping: Ska vi ända till 35 års ålder bo hemma hos föräldrar? |

 10. Ping: Första sprängningen för 141 hyresrätter i Huvudsta |

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s