Lånecyklar på G, men utlåning först våren 2012

I SolnaAlliansens program för solna, Föregångsstaden,  under  mandatperioden 2011-2014 står det ”Med inspiration från flera grannkommuner avser staden att se över möjligheterna att införa ett system av utlåning av cyklar (sid 14).   Stadsledningsförvaltningen har i samarbete med stadsbyggnads- förvaltningen utrett hur ett sådant system skulle kunna se ut. Förvaltningen  har bl a varit i kontakt med de företag som är etablerade i branschen. Intresset för att etablera ett system med lånecyklar  är stort hos såväl uthyrare, företagen i Solna, cykelorganisationer som hos enskilda privatpersoner. Jag tror att det kan bli en succé när det väl är på plats. En viktig erfarenhet från de kontakter staden har haft med de som driver utlåning av cyklar är att det inte är turister som är den viktigaste målgruppen utan de som använder cykeln som en del av kollektivtrafiken.

Arbetet har dragit ut på tiden och i oktober börjar företagen vinterförvaringen av cyklarna. Vi räknar dock med att vi innan vintern kan presentera hur det kommer att se ut mer i detalj. Det innebär att vi kommer att ha lånecyklar på plats  först under våren 2012. En av anledningarna till att det har dragit ut på tiden är att det är många markägare som måste upplåta mark för att systemet skall fungera. Jag tycker att det hade varit intressant att pröva systemet på några ställen under sommaren men uthyrarnas uppfattning är att de vill skapa ett sammanhållet uthyrningssystem i hela staden redan från början. Min målsättning är att vi under 2012 åtminstone  skall  kunna få upp ett tjugotal stationer som kommer att placeras vid tunnelbanestationer, centrumanläggningar, arbetsplatsområden som Solna Business Park och Karolinska institutet/sjukhuset och inom nationalstadsparkens område.

När lånecyklarna är på plats så tror jag att Solnaborna, de som jobbar inom stadens gränser  och turisterna kommer att vara mycket nöjda.

Annonser

15 responses to “Lånecyklar på G, men utlåning först våren 2012

 1. Jag har mailat dig om lånecyklar två gånger, varför svarar du inte ?

  ”Hej Anders Ekegren,

  Jag har i en mängd mail försökt få Solna stad att ansluta oss till det
  lånecykelsystem som finns i Stockholm och som nu även kommer att införas på Lidingö.
  Du Anders svarade mig på mail att planerna var att detta skulle ske första
  halvåret 2011.
  Frågan är väl ganska enkel, vi måste ha ett system som är kompatibelt med
  Stockholm och Lidingö.
  Vilka alternativ menar du att vi skulle diskutera som du skrev som svar på
  den interpellation som finns på Solnas hemsida. Det känns tyvärr som du bara vill förhala det hela.
  Som det nu är så finns det bara ett alternativ för att få ett globalt
  fungerande lånecykelsystem, är du av annan åsikt så får du gärna förklara
  det för mig och Solnaborna.
  Tacksam för svar
  mvh
  Thomas Johansson
  OBS OBS: Nu när ni ska verkställa vallöftet nedan så glöm inte att ordna med en station i Huvudsta centrum
  Då kommer en mängd människor ebjudas en fantastisk cykelväg längs sjön ända in till Stockholms stadshus och tvärt om.
  Solna kommer då att kunna visas upp från en av sina vackraste sidor. OBS

  • Thomas! Anledningen till att jag skrev det här blogginlägget var faktiskt ditt mail härrom dagen. Jag tänkte att varför bara svara dig när det finns andra intresserade som säkert vill ha svar på samma frågor. Det blev lite ont om tid i dag så jag glömde helt enkelt informera dig om mitt blogginlägg. Jag beklagar detta. Det har tagit lite längre tid än beräknat men jag tror att du kommer att bli mycket nöjd till sist och Huvudsta C är en av de platser som vi tänker placera en uthyrningsstation.
   Hälsningar
   Anders

 2. Hej igen,

  Då är det bara en sak som du inte svarade på: Blir det samma system som finns i Stockholm och kommer att finnas på Lidingö ? Annars får vi ingen glädja av det.
  mvh Thomas

 3. Anders ,
  Vad är vitsen med att ta någon som inte finns i Stockholm ?
  Stockholm kommer inte att ta in någon annan än den lösning som finns där idag.
  Att ta någon annan i Solna leder till att cyklarna endast kan användas i Solna, det gör ingen glad.
  Så vad är det att diskutera?

  Thomas

 4. Hej Anders,
  Tack för dina svar
  Ett sista ord på vägen:
  Blir det hyrcyklar i Solna som inte är kompatibla med Stockholm och Lidingö så är det totalt fiasko.
  mvh Thomas

 5. Pingback: Lånecyklar en hit – fler städer på gång? | Cykelsmart – cykelblogg, cykeltrender, cykelmode

 6. Hej!

  Mycket bra att satsa på lånecyklar även i Solna. Jag håller naturligtvis med Thomas Johansson – ett system som inte kan användas över kommungränsen mot Stockholm är betydligt mindre bra än ett som är kompatibelt.

  Sen tycker jag det är tråkigt att Solna överlag har en väldigt låg kvalitet på sitt cykelnät. Jag cykelpendlar mellan Stockholms västra delar och frescati, och tar ibland vägen över Solna. Det är en enorm skillnad i cykelbanors kvalitet och skyltning när man kommit in i Solna jämfört med Stockholm – här borde Solna verkligen satsa mer för att locka cyklister och avlasta vägnätet.

  • Fredrik! Tack för ditt inlägg och dina positiva synpunkter på lånecyklar. Efter ditt mail tänkte jag en kväll åka runt på Solnas cykelbanor och kolla av standarden efter sommaren. En förkylning som inte riktigt släpper gör att det blir svårt de närmaste dagarna. Vad är det som du tycker att vi skall åtgärda i första hand? Hälsningar Anders

   • Hej igen!

    Hoppas förkylningen har släppt så du kan testa cykelbanorna innan det blir allt för kallt! Det som jag tycker skulle vara viktigast att ordna är skyltningen. Om man exempelvis kommer från Bergshamrahållet och ska cykla mot Bromma så är det mycket svårt att hitta ”rätt” väg genom att följa skyltningen (särskilt eftersom det byggs mycket nytt och byggs om). Vissa skyltar sitter dessutom mycket dolt av vegetation under sommaren.

    Kul att du verkar vara så engagerad i cykelfrågan!

    Hälsningar
    Fredrik

 7. Hej,

  Du får ursäkta mig men nu har det snart gått två månader, och det är väldigt tyst . Resultatet av upphandlingen måste kunna erbjuda hyrcyklar som kan användas fritt mellan Solna och Stockholm. Det är väl ganska enkelt, det finns bara en aktör som kan erbjuda detta. mvh Thomas

 8. Hej,
  Betyder det att ni då tar ett beslut om vilket företag som ska anlitas? Som du uttryckte det tidigare så pågick en utvärdering av anbud, om det är gjort så borde det nu vara en kandidat, i så fall vilken? Eller har ni inte kommit så långt ännu? mvh Thomas

 9. Hej
  Ett beslut att bjuda in intressenter – alla som vill – föreslås kommunstyrelsen besluta om den 5 december, fick jag reda på från annat håll.
  Det är vad ni kommit till efter två år.. Det känns som detta har en mycket låg prioritet. Därmed verkar det även kört för 2012, du sa tidigare att det skulle vara i drift 2011 i Mitt i Solna. När lånecyklar någon gång blir av så får vi verkligen hoppas att det blir ett system som är kompatibelt med Stockholm, för vem har nytta av att bara cykla runt i Solna mvh Thomas

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s