Utöyaeffekt i norska landstings- och kommunalvalet

Det blev stora förändringar för partierna i det norska valen till landsting(fylke) och kommunerna. Den stora förloraren är Fremskrittspartiet som går kraftigt tillbaka. Partiet var redan i utförslöpa, men terroristattentatet i centala Oslo och på Utöya fredagen den 22 juli, gjorde att Fremskrittspartiet förlorade ännu mer i opinionen och gick kraftigt tillbaka. Kopplingen mellan Fremskrittspartiet och Anders Behring Breivik, han var medlem i Fremskrittspartiet och dess ungdomsförbund i många år, var alltför magstarkt för många väljare. Valets stora segrare blev Höyre vars väljare delvis är kommunicerande kärl med Fremskrittspartiets väljare. I vår vänortskommun Ski, söder om Oslo, var detta väldigt tydligt. Fremskrittspartiet minskade med 13.2 % och Höyre ökade med 14,4 % av väljarna. Glädjande gick vårt systerparti Venstre fram både nationellt och i Ski (+2,1 %).

Det finns även en Stoltenbergeffekt i valet, även om den inte blev lika tydlig, som i en del opnionsundersökningar.  Arbeiderpartiet gick fram några procent jämfört med kommunalvalet 2007.

De slutsatser man kan dra av det norska fylkes- och kommunalvalet är:

1.  Väljarna söker sig till de två stora partierna i en tid av oro.

2. Fremskrittspartiet går kraftigt tillbaka. Delsvis beroende på attentaten på Utöya och kopplingen till den fd partimedlemmen Anders Behring Breivik.

Många av Fremskrittspartiets väljare söker sig till Höyre. Dessa partier har under många år varit kommunicerande kärl.

3. Det finns en Stoltenbergeffekt i valet. Arbeiderpartiet gör ett bra val trots att det oftast är som så att ett regerande parti många gånger tappar röster i ett mellanval.

4. Vårt systerparti går glädjande något framåt och socialistisk venstreparti (SV) går i ännu ett val tillbaka och norsk media ställer frågan om regeringskoalitionen mellan Arbeiderpartiet, SV och Senterpartiet kommer att hålla mandatperioden ut. SVs partiledare Kristin Halvorsen avgår.

5. En annan slutsats man kan dra är att det går inte att föra ett renodlat landstings- eller kommunlval. Rikspolitiken slår kraftigt igenom. Det har det gjort i tidigare kommunalval i Norge. Så var det i Norge  1991 när Senterpartiet gick kraftigt framåt pga att de var det borgerliga parti  som var emot EU. Nyligen kunde vi se samma effekt i Tyskland där CDU med Angela Merkel gick tillbaka i delstatsvalen pga att tyskarnas ovilja mot att stödja länderna i södra Europa ekonomiskt .

Tanken på att ha skilda valdagar mellan riksdags- respektive landstings- och kommunalval är en bra tanke men den fungerar inte i praktiken. Det visade även omvalen i Västra Götaland och i Örebro i våras. Rikspolitiken slår igenom.

Läs också DN, SvD, Aftenposten, VG Nett, Oblad.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s