Motiv 6: Tradition och identitet talar för Solna

AIK Fotboll tar i mitten av september ställning till vilken arena som blir deras hemmaplan. I åtta blogginlägg presenterar jag de främsta motiven för AIK att välja Sveriges nya nationalarena för fotboll – Swedbank Arena i Solna.

Putte Kock, legendarisk AIK-spelare i både fotboll och hockey (och även svensk mästare i bridge)AIK har en lång tradition av att verka i Solna. Det gäller inte bara fotbollen utan även andra idrotter som ishockey, handboll, innebandy och bandy. Många intressanta matcher har spelats under årens lopp på Solnas arenor – inte bara på Råsunda. Legendariska spelare och ledare som Putte Kock, Kurre Hamrin och Lennart Johansson har verkat här.

AIK har utan tvivel gjort Solna till en av Sveriges mest framgångsrika idrottskommuner.  För bara några år sedan tog lilla Solna fyra SM-Guld och 2 SM-silver i stora lagsporter. Av dessa tog AIK tre guld och ett silver. Det året utnämndes Solna till en av Sveriges tre mest framgångsrika idrottskommuner och AIK var Sveriges bästa idrottsförening alla kategorier.

AIK är ett stolt varumärke för Solna. Vi är stolta över AIK. Vi har en lång tradition tillsammans och Solna stad vill även att AIK framöver skall vara en viktig identitet i vår stad. Vi vill att vår över 75 år starka tradition tillsammans på norrsidan fortsätter in i nästa århundrade.

Annonser

19 responses to “Motiv 6: Tradition och identitet talar för Solna

 1. Kommando Isidor Behrens

  ”AIK har utan tvivel gjort Solna till en av Sveriges mest framgångsrika idrottskommuner.”…”AIK är ett stolt varumärke för Solna. Vi är stolta över AIK. Vi har en lång tradition tillsammans och Solna stad vill även att AIK framöver skall vara en viktig identitet i vår stad.”
  Med de vackra orden sagda är frågan: Hur mycket betalar ni för att vi ska spela på Swedbank?

 2. Underbart att en göteborgare med påstådda sympatier för Gais ska komma och tala för mig som AIK:are vilka som är legendarer i min klubb.
  Om nu traditionen är så viktigt för Ekegren och Solna stad så kan ni se till att Råsunda inte rivs. Skulle så vara fallet så kommer jag att verka för att AIK skriver ett 50-årigt avtal med Solna (så kan du dessutom få leka god politiker och genomföra alla dina andra investeringar som du/ni lovat).

  Nu verkar det som om Råsunda kommar att rivas, och då måste vi ändå börja om på nytt, det kanske blir Swedbank, men det har ingenting med tradition att göra. Eller kan Ekegren försöka förstå varför vi AIK:are hellre sitter på Hovet och tittar på hockey trots att Globen är bekvämare på alla sätt och vis.

  • Sluta drömma. Råsunda kommer att rivas var sig vi vill eller inte. Själv jublar jag eftersom Råsunda idag bara är ett betongghetto som inte fyller någon funktion. Det är inte ens en bra fotbollsarena som vissa här verkar tro. Jag ser fram emot en flytt till något nytt och fräscht. Oavsett om det blir på Stockholmsarenan eller på Swedbank. Bättre och bekvämare arena med bättre service och framförallt ett jäkla mycket bättre drag i och med att akustiken kommer att bli mil bättre än på Råsunda.

  • Max! De personer jag beskriver är ju personer som inte bara är förknippade med AIK utan är legendariska långt utanför Sveriges gränser. Tradion är viktigt men dentRåsunda är ju något helt annat än den ursprungliga arenan. Den har ju byggts till och förändrats inför olympiska spelen 1912, 1936-37, 1985 och inför EM 1992. Men får se flytten 800 meter ur det perspektivet. Att behålla Råsunda är inte möjligt för dels behöver SvFF pengarna till den nya Arenan och dels står Råsunda inför stora upprustningsbehov bla läktaren mot gamla polishuset. Hovet problematikenf örstår jag också – höga hyror och publikmängden. På 90-talet då ishockeyn drog större prublik var det Globen som gällde. Där har jag varit på knökade derbyn för att nu tala lite Göteborgska.
   Hälsningar!
   Anders

   • Anders!
    Du måste på fullaste allvar tro att jag är helt dum i huvudet. Råsunda av idag är samma som när den en gång byggdes. Nähä! Vad exakt har det med saken att göra? Du talar ju om traditioner och historia, vad tror du Råsunda symboliserar för oss (förutom praoeleven Kalle här ovan då förstås)?
    Med samma argument kan jag ju då häva att AIK ska ut ur Solna då Solna inte är samma stadsdel som det var ni AIK flyttade dit, det har ju byggts massvis med saker sedan dess.
    Att du som politiker bryr dig om hur SvFF har råd med sin andel eller inte är en intressant iaktagelse. Att du dessutom är byggnadsingenjör och vet huruvida Råsunda går att renovera eller inte är en nyhet för mig. Eller vänta nu, har PEAB sagt det till dìg?

    Sen måste du sluta tala om för mig hur det fungerar och har fungerat med AIK hockey. Tro mig, jag har varit med på hela resan, jag vet exakt vilka turer det har varit. Smakade snittarna i Globen bra förresten? Själv vet jag inte, för jag har alltid betalat för mina biljetter.
    Sen är det inte till din fördel att använda göteborgska uttryck till mig.

    Fan jag ger upp, du förstår helt enkelt inte, och du kommer aldrig att förstå.

 3. För mig är AIK en Solnaklubb. Rakt av. Bor inte i kommunen själv men jag skulle tycka det vore otroligt själlöst av A-laget att flytta sina matcher till söder om söder. Hoppas därför att valet faller på Swedbank. Det är ett argument så gott som något.

 4. Anders, det må vara sant att AIK har en lång tradition i Solna, men när vi nu pratar AIK Fotbolls elitverksamhet så ligger till stor del traditionen i Råsunda. Jag kan bara prata för mina egna känslor, men för mig så finns det ett par saker som personifierar min AIK-själ, Solna som stad hör inte dit, men Råsunda och några av Pubarna runt omkring gör det. Jag blir gråtfärdig när jag tänker på att åka förbi platsen där Råsunda står idag och se ett antal bostadshus och jag är helt övertygad om att tårarna faktiskt kommer att komma den dag det händer.

  Det är den här typen av känslor som Anders Gûstav kunde förstå, eller i alla fall förstå vikten av. Fram till hans bortgång kunde jag nog ha lite av de där känslorna även för Solna, men den arrogans och nonchalans Solna visat mot AIK i ett flertal frågor har helt och hållet vänt på det, numer känner jag faktiskt mer avsky mot det AIK-skap som Solna stad står för.

  Med det sagt så tror jag inte att argumentet tradition och identitet är så starkt för många, det har ni styrande i Solna slarvat bort. Den stora vinsten för Swedbank gentemot Stockholmsarenan är att det blir långt till den senare för många av de som bor norr om stan. Något som dock ofta glömts bort i debatten och som kanske är svårare att kalkylera med för AIKs del är att det finns många AIKare söder om stan som får närmare till Stockholmsarenan. För du förstår Anders, AIK är inte nummer 3 eller 4 i stockholm, utan nummer 1, även på den södra sidan.

  • Andreas! Jag har full förståelse för er som älskar Råsunda och har väl inarbetade träffpunkter att om man den ena dagen älskar Råsunda inte nästa dag älska r Swedbank Arena. Så fungerar det inte. Men jag är övertygad om att det kan bli bra på sikt.

   Jag delar tillfullo din uppfattning om Anders Gustâv. Trots att han aldrig riktigt kunde bestämma sig för om han var Djurgårdare eller AIK gjorde ha mycket bra för AIK. Jag vill i det här sammanhanget speciellt lyfta fram Karlbergs träningsanläggning som helt och hållet är hans förtjänst. Han gick bort 2006 och tyvärr så tappade Solna kontakterna med AIK, inte med de övriga sektionerna, men med fotbollen. Och det var inte bra.

   Det finns AIK-are över hela landet. Men de flesta bor ändock norr om stan. Tidninge Metro gjorde en undersökning om detta med utgångspunkt i de tre klubbarnas medlemsregister och fördelade ut dessa på länets 100 tunnelbanestationer. Det visade sig då att AIK dominerade starkt längs blå linjerna och gröna linjerna. Sedan vet jag givetvis att AIK är den största klubben inte bara i Storstockholm utan i hela Sverige. Men det var inte det jag syftade på i mitt första inlägg utan att Hammarby och Djurgården ställning gentemot Stockholmspolitiker och förvaltningar är mycket stark. De har ju alltid funnits där.
   Hälsningar!
   Anders

   • Att mäta det på medlemsregistret blir oerhört felriktat, detta eftersom en stor del av AIKs aktiva medlemmar (dvs de som spelar t ex ungdomsfotboll) bor i Norrort, precis som att en stor del av Hammarbys bor i Söderort, det är där de verkar.

 5. Pingback: Anonym

 6. Hur vågar du ens ta upp frågan om tradition och identitet, när du är en av de som fattat beslutet om att riva Råsunda Fotbollsstadion?
  Råsunda är det som symboliserar tradition och identitet här – för Allmänna Idrottsklubben som var med och bidrog till byggandet, och för din lilla kommun som långt senare bildades runt omkring denna AIK-borg!
  Du vandal, som vill riva ner denna fotbollens högborg, unik som endast en av två arenor i världen att ha hyst två VM-finaler, listad som en av världens 10 historiskt mest viktiga fotbollsarenor – du ska INTE ta ord som tradition och identitet i din mun!

  • Fotbollens högborg? Det enda ”hög” den är idag är en hög av betong.
   Var sak har sin tid. Nationalarenan Råsunda har haft sin tid. Den är över nu.

 7. Ni fattar väl att Anders äter PEAB-smörgåsar?

  • Josef!
   Visst har jag ätit PEAB smörgåsar och jag har säkert blivit bjuden på lunch någon gång. Det påverkar inte mitt eget sätt att agera. Jag försöker att hela tiden se till att de som valt mig, Solnaborna, får så bra verksamhet som möjligt. AIK är ett viktigt varumärke för Solna och därför är det som är bra för AIK också bra för Solna. Dessutom tror jag att Swedbank Arena är bra för AIK men på den punkten finns det uppenbarligen olika uppfattningar
   Hälsningar!
   Anders

 8. Anders, jag ger dig cred för att du bemödar dig att svara på våra inlägg och åsikter. Jag tror dock många precis som jag blivit mera skeptiska till framförallt Solna stad efter dessa blogginlägg du kommit med dom senaste dagarna. Dina inlägg känns extremt självgoda och bristen på ödmjukhet är total. Enligt i princip allt du skriver är ni ofelbara och allt är guld och gröna skogar. Du bör visa respekt för att dom flesta av oss andra inte tycker det och ta åt dig av kritiken. Du raljerar över hur överlägsen kollektivtrafiken är trots att det är 1,5km från närmaste T-bana och en klar försämring från tex Råsunda. Du betonar vikten av tradition och identitet i samma mening som ni river Råsunda. Du vräker på om allt ni gör för AIK medans vi som inte ens bor i Solna stad tittar på det och tänker att det är ungefär vad dom flesta kommuner gör för sina invånare med eller utan AIK.

  Jag var på visningen av Swedbank och blev imponerad av att det var en kanonfin arena. Det som drog ned det något var han som stod och talade. Han körde billiga säljtrick likt en bilhandlare på 70 talet och ljög om att man valt färg på stolarna efter AIKs klubbmärke. När jag gick hem och tänkte efter så kände jag att arenan var kanon men att folket bakom den verkar oseriösa.

  Vinner ni denna upphandling så gör ni det på att vi spelat i Solna länge och att ni lämnat ett bud som är tillräckligt bra. Trots ert plumpa sätt så hoppas jag ni gett AIK förutsättningarna för att fortsatt kunna spela i Solna.

 9. Om ni verkligen vill att det ska fortsätta och även visar det i konkret handling och konkurrenskraftigt avtalserbjudande till AFAB, då har ni ryggen fri och kan sova gott. Till vem vänder sig isåfall denna blogg?

 10. Anders bloggkampanj har nu hjälpt fram Stockholmsarenan på ett mycket underhållande sätt. Ibland lönar det sig att inte raljera, underskatta eller vara totalt oinsatt. Eller hur.

  AEG’s folk är mycket tacksamma och tackar!

  Jag också! *fnissar hysteriskt*

 11. Men jösses vilka idioter som skriver här!? Kommando Isidor Behrens, Max, Peter Joakim – gör alla en tjänst och lägg ner era puckade kommentarer nu. Det är ta me f*n så att man skäms över att ni kallar er AIKare när ni verkar sakna all typ av fattningsförmåga!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s