Motiv 3: Vad Solna har gjort för AIK!

AIK Fotboll tar i mitten av september ställning till vilken arena som blir deras hemmaplan. I åtta blogginlägg presenterar jag de främsta motiven för AIK att välja Sveriges nya nationalarena för fotboll – Swedbank Arena i Solna.

Det finns en vanlig uppfattning bland många AIK:are att Solna stad inte hjälper AIK tillräckligt. Det finns därför anledning att kort redovisa vad Solna stad har gjort för AIK de senaste åren. Utan stadens framlidne kommunstyrelse- ordförande, Anders Gustâv, hade AIK aldrig fått en träningsanläggning med tillhörande faciliteter vid Karlberg.  Vi har rustat upp Skytteholm till regionens främsta anläggning för ungdomsfotboll, centrum för AIK:s ungdomsverksamhet, där även AIK:s damer spelar, St Erikscupen avgörs och AIK och dessutom Djurgården och Hammarby genomför träningsmatcher inför säsongen. Vi har rustat upp Solnahallen till stor nytta för AIK innebandy och AIK handboll och skapat ett bandycentrum för AIK bandy på Bergshamra IP. Nytt konstgräs på Råsunda IP (återvunnet från Skytteholm) och Bergshamra IP. Ny anläggning för hockeyn på Ritorp. Utan Solna stads medverkan och ekonomiska stöd hade AIK:s första hall aldrig blivit byggd i Ritorp. Det är lätt att glömma detta. För några år sedan hjälpte Solna stad till så att Sporthallen i Solna AB (Solnahallen) kunde förvärva (2002)  Råstaparkshallen som idag används för bl a AIK innebandy och AIK handboll. Vi har ett utbrett samarbete med AIK inom gymnasieskolan till stor nytta för såväl AIK som Solna stad. Förspel inför riskmatcher på Råsunda och Lennart Johansson Trophy (internationell ungdomsturnering) arrangeras gemensamt, för att bara nämna några aktiviteter.

Även inom informationsområdet sker en samverkan där AIK utnyttjar stadens informationstavlor för att informera om kommande säsongs matcher  och stadens hemsida informerar kontinuerligt om kommande matcher och andra AIK-aktiviteter.  Ett exempel på detta är att  under sommaren har Solna stad och AIK damfotboll gemensamt jobbat för att få fler åskådare till matcherna.

Solna stad , som en av få kommuner i landet, delar sedan 2006 ut prispengar till alla Solnalag som vinner SM-guld vilket i stor utsträckning har kommit AIKs olika idrotter till del samt om AIK-are eller  företrädare för andra Solnaklubbar tar OS-, VM eller EM-medaljer.

De olika åtgärder som vi har gjort de senaste åren har givetvis varit till  nytta för AIK i sin strävan att behålla sin plats som Sveriges främsta idrottsklubb.

Vi vill fortsätta detta för båda parter mycket goda och långa samarbete för idrotten och alla de värden den skapar för samhället i övrigt!

I morgon, lördag ,tänkte jag  skriva om vad Solna vill göra för AIK i framtiden.

Annonser

35 responses to “Motiv 3: Vad Solna har gjort för AIK!

 1. Kommando Isidor Behrens

  ”hade AIK aldrig fått en träningsanläggning med tillhörande faciliteter vid Karlberg.” säger du.
  Var vänlig och klargör huruvida AIK fick – det vill säga få; erhålla utan kostnad, gratis – anläggningen i Karlsberg och det av dig uppskattade marknadsvärdet vid tillfället för anläggningen.

  • Kommando Isidor Behrens. Där jag befinner mig nu kan jag inte ge dig någon uppskattning av marknadsvärdet. Men en kort bakgrund. Anders Gustav hade mycket goda kontakter med Krigsskolan på Karlberg. Han såg till att AIK som hade dåliga träningsmöjligheter för sitt t elitlag och främsta juniorlag fick träna på försvarets fotbollsplan och staden upplät mark på ett förmånligt sätt till AIK som kunde skapa en bra anläggning. En anläggning där AIK kan träna under bra förutsättningar. Hälsningar Anders

 2. Det är så man baxnar. Anders, en fråga till dig. Spelar AIK innebandy, bandy, handboll, damfotbollen och ungdomarna gratis på dessa platser eller betalar man hyra?
  Alla dessa anläggningar är ju inte ENBART för AIK (precis som du själv skriver) så varför envisas du med att säga att allt detta har Solna gjort för AIK? Snart säger du väl att Solna såg till så att den blåa tunnelbanelinjen drogs genom Solna så att AIKs besökare kunde ta tuben.
  Vidare nämner du samarbetet i skolorna, det är precis vad det är, ett samarbete, alltså inte något Solna så förtjänstfullt gör för AIK.
  Vad tror du förresten Solna tjänar på utebliven vandalism och övrig ungdomsvåld tack vare att AIK är med i detta? Spekulationer förvisso men det finns säkert forskning som stöder min tes.

  Vidare skriver du ”Utan Solna stads medverkan och ekonomiska stöd hade AIK:s första hall aldrig blivit byggd i Ritorp.”
  Det må så vara, men å andra sidan såg ni till att ta tillbaka detta ‘stöd’ med råge med hjälp av tingsrätten.

  Men visst, jag spelar med. Vi säger att Solna har inte varit annat än en underbar partner det senaste decenniet. Vad har det med vårt beslut att spela på Swedbank att göra? Jag har sagt det i en tidigare kommentar att allt lull lull du eller andra sitter och orerar om är helt ointressant, det är enbart det som står i budet och till slut i avtalet som är intressant.
  Att blanda in övriga AIK föreningar (egna juridiska entiteter) i sin argumentation för att välja Swedbank är om inte olagligt så åtminstone urbota dumt.

  Till sist, personligen tycker jag att det är oförskämt att bland in Anders Gustâv i din argumentation. Trots sin kärlek för vår antagonist Dif så förstod Gustâv vikten av ett produktivt och respektfullt samarbete med AIK. Långt ifrån den arrogans som hans efterträdare har visat trots deras påstådda sympatier för AIK.

 3. Pingback: Anonym

 4. Du skriver om vad Solna har gjort för idrottsanläggningarna i kommunen, inte vad ni har gjort för AIK.
  Hur går det t.ex. med klubbhuset för ungdomsfotbollen AIK pratat med er om i 5-6 år på skytteholm? Att behöva ha sin verksamhet i containrar är väl knappast optimalt. Lillklubben Vasalund är enormt mer prioriterade av Solna än vad AIK är.
  Kan hålla med om att djurgårdarn Gustäv gjorde en del men det är väldigt många år sedan nu.
  Kolla vad kommunerna runt om i landet har gjort för sina allsvenska klubbar, vi pratar om tiotals miljoner i ”stöd”.

 5. Det du räknar upp är ungefär vad andra kommuner gör utan att ha Sveriges största idrottsklubb i sin kommun.

  • Dave! Det är inte en korrekt bild. Solna har skapat en unik anläggning för fotboll på Skytteholms IP med uppvärmda konstgräsplaner som är igång utom ett kort uppehåll vid årskiftet. Att anläggningen är bra visar sig ju i att bla St Erikscupens finaler avgörs där och att såväl AIK som Hammarby genomför sina träningsmatcher där inför säsongsstart då de sistanämnda klubbarna inte har ett bättre alternativ i Stockholm trots att de är uttalade stockholmsklubbar.Skyttan är desutom hemmaarena för AIKS damer och Vasalund. Många kommuner gör bra satsningar som Sollentuna, Vallentuna och Sigtuna. Men då de inte har några elitlag så har de inga motsvarigheter till Solnahallen och Skytteholms IP. Även AIKs täningsanläggning vid Karlberg är lite speciell. Sedan finns det en del anläggningar som jag inte tycker håller på sikt. Solnahalen är ett sådant exempel. Vad är det du tycker vi saknar? Hälsningar Anders

 6. Jag har inte så mycket att tillägga efter Max kommentar. Men det är ju trevligt att Anders Ekegren slår sig för bröstet och är stolt över att Solna stad utför kommunalt underhåll.

  Morgondagens inlägg ska bli mer intressant. För Anders, inte kommer det väl att alls röra annat än vad Solna vill göra för AIK Fotboll AB, eftersom arenafrågan endast berör AFAB och inte ungdomsfotboll, damfotboll, bandy, innebandy och så vidare?

 7. Hej Anders!

  Vi betalar några hundralappar i timmen till Sporthalllen, Solna AB för träningstider och matchtider för både Solnahallen och Råsta Park.
  Så jag förstår inte riktigt vad du menar att vi fått från Solna, våra ungdomslag tränar däremot gratis i Tallbackaskolan,Råsundaskolan och Skytteholmsskolan.
  Dessa hallar är i stort behov av renovering, är det på gång?

  //Björn, AIK handboll

  • Björn! Vi skapade de ekonomiska möjligheterna för Sporthallsbolaget att driva Rsåstaparkshallen. Om inte staden hjälpt till så hade det inte varit möjligt och inga tider hade kunnat delas ut till bla AIK innebandy och AIK handboll. Vi gör nu en stor inventering och lollar standarden på stadens skolor och förskolor. Den kommer att vara klar under hösten. Den kommer att innebära att vi nästa år kommer att genomföra en del upprustningar. Var det blir vet jag ännu inte. Om jag minns rätt så bytte vi golv på Råsundaskolans idrottshall förra sommaren men jag vet att det finns en hel.synpunkter på toaletter och omklädningsrum. Hälsningar Anders

 8. Jag är visserligen för att AIK väljer Swedbank Arena, men Anders Ekegren använder klassisk ”dumförklarande”-retorik (likt den sossarna använt sig av i många år). Solnaborna betalar skatter som bl.a. ska gå till kommunalt underhåll. Detta underhåll tycker Ekegren alltså är ”fantastiska tjänster för klubben AIK”. AIK betalar höga hyror (och investeringar i konstgräsplaner etc borde ha gjorts långt tidigare). Att Ekegren dessutom nämner Ritorp är ju patetiskt. Är du så långt ifrån verkligheten eller är du bara totalt inkompetent?

  • Coach! Vi har under de senaste åren gjort stora upprustningar som bla kommer AIK till detl. Det finns knappast många kommuner i landet som kan visa upp någon motsvarighet till Skytteholms IP. En annan sak som vi har i Solna är att vi nolltaxa för ungdomar i Solna som spelar på stadens bollplaner och och i stadens hallar. Det är inte många städer som har detta. Så de stora kostnaderna för AIK ser jag inte. Jag kan dessutom säga dig att Brommapojkarna för några år sedan gjorde en jämförelse mellan Stockholm och Solna. De kom fram till att de skulle tjäna en miljon kronor per år om de flyttade sin verksamhet till Solna. Men som sagt. Det är inte så lätt att flytta en kommun från en annan. Det märkte de Stockholmsklubbar som ville flytta från Stockholm när Stockholm tänkte halvera det lokala aktivitetsstödet för ett halvår sedan. Det är tämligen full på att planer och hallar i vår region.

 9. jag tänker inte vara lika välformulerad och spela på samma nivå som tidigare skribenter utan säger bara: du är ju fan helt dum i huvudet anders. vilken värld lever du i? du kan ju bevisligen inget om något så varför har du av alla människor känt att detta är ditt kall, att undervisa massan i inkompetent smörja? vi är många som kör över dig när som helst i en debatt kring detta, kom igen bara.

 10. Rätt skall vara rätt. Nu kom jag på en sak som Solna gjort enbart för AIK utan att blanda in övriga föreningar i kommunen.
  Solna stad har medverkat till att AIKs hemmaplan sedan 1937 kommer att rivas, utan att ens bemöda sig att fråga om AIK vill detta eller inte.
  Detta kallar jag verkligen att ta hand om en av kommunens stora varumärken. Undrar om Karolinska institutet (ett annat stort varumärke i kommunen enligt herr Ekegren själv) blev tillfrågade/inblandade i nuvarande utbyggnad/ombyggnad av Karolinska?

 11. Med den där argumentationstekniken förstår man ju att du aldrig blev annat än lokalpolitiker… Dina tafatta försök till argumentation är ett hån mot dem som du tänkt ska läsa dem. Du försöker på allvar få AIK Fotboll att välja Swedbank Arena med argumentet att Solna Kommun utfört underhållsarbete på diverse planer, som alla klubbar i Solna nyttjar, och därmed alltså gjort det minsta som krävs av en kommun. Och därför ska AIK Fotboll välja Swedbank Arena. Okej. Jag förstår att du har en fet PEAB-bonus som trillar in på något konto om affären går i lås, men just nu gör du med din tonårsargumentation allt för att inte få de där pengarna, det kan jag försäkra dig om. Det är just hela den här korrumperade härvan som gör att vi ens kan tänka oss att dela arena med Bajen i Sörmland. Och det säger inte lite det.

  • Primal Sream! Om det mutåtal som finns mot sex personer har jag uttalat mig många gånger och jag är lika kritisk som du på den punkten. Du har massa insinuationer om mig och PEAB och då kan jag bara säga till dig om att jag har varit inblandad hade jag varit åttalade också. Vilket jag inte är. Dessutom kan jag informera dig om att det är PEAB som också bygger Stockholmsarenan så du kommer att problem. Om du vill veta mer om mig tycker jag att du skall läsa Lars Lindblads, från hemma påR åsundas beskrivning av mig så kommer du att få en annan uppfattning om mig. Hälsningar Anders

 12. Tommy303
  Personligen skulle jag bli jätteglad om Solna hjälpte till vid byggandet av en hockeyarena. Det skulle få mig blir mer positivt inställd till att spela fotboll på Swedbank. AIK är inte bara fotboll.

 13. Jag har bestämt för mig att det är Agent 03´s dotterbolag (Nytomta Fastighets AB) som stod för upprustningen av Karlberg. Är det fel?

  Vad är det Solna stad gjort på Karlberg?

  Jag fattar överhuvudtaget inte varför så många höga herrar lägger ned så extremt mycket energi på att försöka övertala AIK´s medlemmar att rösta för Swedbank. Om dealen är så bra för AIK så säljer det väl sig självt.

  Anders, sitter du på av skattebetalarna betald arbetstid och försöker övertala AIK på denna blogg?

  • Olle! Det var den dåvarande kommunstyrelseordföranden Anders Gustavs förtjänst att få försvaret att upplåta sin fotbollsplan till AIK. Utan hans förmedlande hand hade aldrig AIK fått en möjlighet att spela där. Det är därför bla därför Solna stad är en av tre avtalsparter kring AIKs träningsanläggning. Dessutom står AIKs klubbstuga på stadens mark och är upplåten till ett vänskapligt pris. Även om du inte vill inse detta så gjorde Solna en stor insats för AIK. Genom Karlberg fick AIK en modern träningsanläggning. Det var en hel del skriverier om AIK innan dess. Om jag minns rätt så var det en tidningsartikeln med ungefär det här innehållet ”AIK tränar bland kodynga i Hagaparken. Och det var Solna stad som fixade den nya anläggningen tillsammans med AIK och försvaret.

 14. Max inlägg sätter huvudet på spiken. Finns inte så mycket mer att tillägga. Beundrans värt är dock att ni bemödat er att utföra kommunalt underhåll på faciliteterna…..

  PACK!

 15. AFAB kan inte, och ska självfallet inte heller, välja arena baserat på någon form av tacksamhetsskuld om nu någon sådan ens existerar. Det vore att lura kommande generationers engagerade personer i och omkring bolaget.

  Två bud ligger på bordet. De avgör. Inget annat.

  • Beaver! Det är självklart så att AIK skall välja det alternativ som de anser vara bäst för AIK. Men det är precis som vid vilken upphandling som helst att det inte bara en fråga om kronor och ören och utan det finns även andra parametrar som skal vägas in. Hälsningar Anders

 16. Som jag väntat på det här. Och som jag trodde så hopar sig flosklerna.
  Du får det att låta som om varenda upprustning som gjort i solna dem senaste 20 åren varit för AIK:s skull. Men Max här ovanför sammanfattar det mesta. Det enda korrekta i ditt inlägg är väl det att AIK fick Karlberg som present av Solna stad 99. Men det är det enda som jag anser är korrekt och gjort enbart för AIK:s skull.
  Det är ju verkligen jättegivmilt av Solna stad att låta AIK använda Solnas informationstavlor, Verkligen.

 17. Om man vänder på det och ser till vad AIK har gjort för Solna genom reklam för staden, hela ungdomsverksamheten för att inte tala om alla skatteintäkter som enbart AIK dragit in med planhyror, lokalhyror samt alla som kommer på matchdagar så känns det, med det du säger att Solna gjort för AIK att Solna har en enorm skuld till AIK. Synd att man inte är något ekonomiskt geni som kunde räkna på det…

  Hur ställer du dig till detta påstående Anders?

 18. @ ADMIN: Dom ringde från Internet-centralen och meddelade att bokstavs-tecknen snart är slut på nätet och att skitsnacksmätaren slog i taket, detta som ett resultat av publiceringen av blogginlägg ”Motiv 3”. Tacksam om du därför omgående kan rationalisera Herr Ekegrens inlägg utan göra avkall på det faktiska innehållet. Förslagsvis skriver du istället bara:

  ”MOTIV #3: Vad har Solna gjort för AIK?
  Solna stad har tillhandahållit vanlig kommunal service för vilken AIK betalat hyra. I tillägg till det har kommunen
  – dragit AIK Ishockey inför rätta utan anledning,
  – undlåtit att uppfylla sitt löfte om klubbhus på Skytteholm och istället hänvisat klubbens hela ungdomsfotbollsverksamhet till en ynka containter,
  – utan seriös analys låtit fatta beslut om att riva den kulturbyggnad som är klubbens andliga och fysiska hemvist sedan 75 år, Råsunda Fotbollsstadion,
  – behandlat AIK Fotboll högst arrogant och givit klubben ett skambud för spel på Friends Arena (eller vad den nu heter), ett bud och en attityd som ändrades först då kommunen insåg att AIK:s dialog med Stockholmsarenan är seriös och uppriktig.”

  Ju förr detta åtgärdas desto bättre, så vi andra kan börja använda nätet som vanligt igen.

  Tack
  Calle

 19. Med dagens inlägg måste jag säga att jag ser fram emot att höra vad herr Ekegren tänkt göra för AIK i framtiden. Min förhoppning är att åtminstone en del av följande kan bockas av:

  – Ploga och sanda kommunens gator så att de AIKare som spelar ishockey i Ritorp kan ta sig dit säkert vintertid.
  – Bygga ut luftslottet till klubbhus på Skytteholm med ytterligare en container.
  – Bygga direktlinjer till München och Hamburg så att AIKs publik kan utökas med tusentals rödvinsdrickande tyskar som ändå är i stan för att se Madonna. (Ja, jag vet att detta är lite av Salminens hjärtefråga, men i det fall han blir dömd, kanske du Anders kan driva den vidare)
  – Genomföra idrottslektioner i grundskolan för att på så sätt lägga grunden till AIKs elitverksamhet

 20. Det vore ju fint om Anders Ekegren blev lite ödmjuk inför den responsen han fick. Skulle han gå med på att det ligger ens ett liiiiitet uns av sanning i kommentarernas innebörd så skulle han, Solna och Swedbank vinna rätt mycket på det. Sen när ska man vara överdrivet nöjd med att man får det man betalar för? Allt är ju då i sin ordning, varken mer eller mindre. Solna har efter Anders Gustavs tid vänt AIK ryggen totalt. Ritorp var AIKs anläggning tills Solna ansåg att den inte alls var det och stämde AIK när det egentligen borde vara åt andra hållet. Det glömmer vi AIKare inte bort. Det är så dumt av Ekegren att dra upp saker som inte har med AFAB och arenavalet att göra eftersom han verkar veta mindre om ämnena än gemene AIKare/Solnabo. Fokus förflyttas från huvudfrågan till ämnen som AIKare är rejält upprörda över. Det är ju inte helt lyckat.

 21. AIK mot Sthlm-arenan, hata solna stad och swedbank!

  haha ”Utan Solna stads medverkan och ekonomiska stöd hade AIK:s första hall aldrig blivit byggd i Ritorp.” oooh tack så mkt… sen tar ni ett nästan konkursmässigt AIK-hockey och drar oss in i tingsrätten, tack för den förresten

  • AIK mot Sthilm-arena. Av ditt inlägg så förstår jag att du inte känner till bakgrunden till AIKs ishall i Ritorp. Kort bakgrund. AIK ishockey var i akut behov av ny ishall. Solna tar fram mark för detta. Genom att staden bygger ishallen blir den 25 % billigare då kommuner inte behöver betala moms. Vi tar då också på oss det fulla ekonomiska ansvaret och AIK slipper lån upp pengar, vilket hade varit omöjligt om inte Solna gått i borgen. Pga av sjunkande ränteläge sänkte vi dessutom hyran rejält för några år sedan. Om fortsättningen har jag skrivet under andra kommentarer. Hälsningar Anders

 22. Konstgräset på Bergshamra IP är förövrigt en katastrof, stenhårt och fullt med enorma ojämnheter/gropar, skaderisken är skyhög på den planen.

  • Magnus! Du har helt rätt när det gäller Bergshamra IP. Konstgräset är inte bra. Det verkar som om entreprenören inte har hanterat detta på bästa sätt och det pågår nu förhandlingar mellan Solna stad och entreprenören. Hälsningar Anders

 23. För några dagar sen var jag mer positiv till Swedbank Arena. Efter att ha läst den här bloggen blir jag mörkrädd över vilka som styr i Solna, nu lutar det åt Stockholms Arenan.

 24. Efter ha läst dina texter här på bloggen om varför AIK ska välja friends arena som den väl heter nu och inte swedbank ? Så har du övertygat mig om att rösta på Stockholms Arenan istället. Dina texter lockar inte flera AIK medlemmar att rösta på fuskbygget bara så du vet.

 25. Skytteholm rustades upp då Vasalund tog sig till superettan och mattan som låg där innan var så dålig att det var tveksamt om den ens dög som substitut till den uppfransade och sandiga matta som sedan början av 90 talet legat på Råsunda IP. Allt det som skrivs av dig är bullshit då det finns uppskattningsvis ett 20-30 tal lag från div.7 och uppåt som nyttjar kommunens planer. Att genomföra en match eller träning på tex Skytteholms IP kostar ca 1500:- medans det i Sundbyberg kostar 0:- Varför är det så?

 26. Pingback: Två år som bloggare |

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s