Ny bebyggelse på Leitextomten (Biddlesberg)

I onsdags beviljade stadsbyggnadsnämnden bygglov för 37 lägenheter på den s k  Leitextomten, Biddlesberg vid Ulvsundasjön i Huvudsta, Solna. Därmed kan man säga att ett ärende som har diskuterats, i vartfall över  40, har politiskt behandlats.

De 37  lägenheterna byggs dels på den gamla tvätteribyggnaden, dels på två andra byggnader i området. De nya husen kommer att omfatta exakt den yta som de befintliga husen har i dag så några tillkommande byggrätter är det inte frågan om.

De nya husen kommer att ges ett modernt och sobert intryck och ligga i ett väldigt lugnt område i Solna.

För att säkra allmänhetens tillgång till stranden blir den en strandpromenad genom området och för att öka grönområdena i närheten omvandlas en parkeringsplats till park och kommunen har tidigare köpt in ett nedgånget hus och omvandlat området till park.

Ärendet har varit kontroversiellt och därför räknar jag med att bygglovet överklagas och det går därför inte att säga exakt när bygget kommer att påbörjas. I det här ärendet fick förvaltningen tom in ett överklagade innan bygglov beviljats. Viljan är stark men kunskapen om gällande lagregler – på den punkten brister det.

Annonser

5 responses to “Ny bebyggelse på Leitextomten (Biddlesberg)

 1. ”Äntligen”

  En skitig, industriell, otillgänglig, ful plats blir fin, ren och får bättre tillgänglighet, och större parkyta än innan. Mycket bra. Bonus också att det blir bostäder, vilket skapar trygghet i området. Debatten om byggnation eller ej har i bland tagit oanade höjder, men det klart – den är sannolikt ett resultat av den svenska avundsjukan. ”Kan inte jag bo där, ska ingen annan heller få bo där”.

 2. Pingback: Inga nya bostäder vid Jungfrudansen |

 3. Dock har ju de nya husen som illustreras på bilen ett väldigt fult ”modernt” intryck i bilden som inte alls passar på vid Jungfrudansen. Hoppas att arkitekterna kan tänka om och göra det i 70/80-tals stil, så det passar in.

  Samt att promenadvägen bakom och ovanför tomten som funnits i alla år hoppas jag att den blir kvar OCH att man kan gå där även under bygget.

  Vänligen svara i kommentarerna, Anders.

  • Nomail! Tanken är att det inte skall bli mer bebyggelse vid Biddelsberg. Bebyggelsen utgår i omfattning från den bebyggelse som fanns där tidigare, Leitextvätten. Den gamla strandpromenaden bakom skall givetvis finnas kvar framgent. När bostäderna byggdes blev det ju en strandpromenad även framför husen. Tidigare var ju området inhängnat och allmänheten hade ingen tillgång till området. Mvh Anders

 4. Sedan om det byggs där, så hoppas jag att det ALDRIG någonsin utökas och man ser att detta är ”något bra” som går att förlänga längs stranden i framtiden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s