Ny förskola i Vasalund

Stadsbyggnadsnämnden i Solna beviljade på onsdagskvällen bygglov för en ny förskola i Vasalund, Råsunda. Den nya förskolan ligger på samma plats (hörnet Charlottenburgsvägen/ Gustafsvägen) som den gamla förskolan som för några år sedan avvecklades pga av att byggnaden var i för dåligt skick.

Förskolan uppförs i två våningar. Fasaden är uppbruten med burspråk och byggnaden har ett modernt uttryck men för att anpassa byggnaden till den omgivande kulturhistoriskt intressanta miljön har huset klassiska och omsorgsfulla detaljer samt traditionella och nya material. Fasaderna är putsade men har inslag av trä vid burspråk och entréer. Materialen knyter samman byggnaden med de hus som finns i omgivningen. Taket kommer att vara av sedum för att kunna ta upp regnvatten och minska belastningen på dagvattensystemet. Gröna tak förbättrar även luftkvaliten.

Det är den första förskolan som Solna har byggt från grunden sedan slutet av 80-talet. Det är en modern förskola som tar stor hänsyn till barnens behov, b l a lågt satta fönster. Förskolan kommer att innehålla tre avdelningar och beräknas stå klar senhösten 2012.

Den nya förskolan har engagerat mig mycket. Det har varit en utmaning att få en ny modern förskola som kan passa in i ett intressant kulturhistoriskt område. Det känns väldigt bra att kunna få en ny förskola i ett lugnt område med lite trafik. Förskolan ligger centralt placerad i Solna i Vasalund, Råsunda med närhet till flera stadsdelar, b l a den nya Arenastaden. Den ger också ett viktigt tillskott av nya platser i ett område med ett stort behov av förskoleplatser.

Tillägg: Barn- och utbildningsnämnden har bett oss avvakta med att börja bygget då de just för tillfället har gott om barnomsorgsplatser i området. Jag hoppas dock att vi får påbörja projektet då vi har lagt ner mycket tid och kraft på att få till en modern förskola och den ligger dessutom väldigt strategiskt till i staden då den ligger i närheten av flera stadsdelar.

8 responses to “Ny förskola i Vasalund

  1. Spännande att det äntligen är klart med ett nytt hus på ”Höjerska Villans” tomt, även om antikvarien inte är helt nöjd, som jag läste i Mitt i Solna Det har varit skräpigt länge och nu är dt trevligt att det blir liv och rörelse där igen. Det behöver vi i det lugna Vasalund.

  2. Håller med Joakim, bra jobbat! En bevis på att devisen ”både och” är bättre än ”antigen eller”. Anders, du vet vad jag menar…

  3. Kristian! Jag tackar för de vänliga orden. Jag tror att den nya förskolan kommer att bli väldigt bra och därmed populär.

  4. Hur går det med det här bygget? Jag cyklar förbi tomten på väg till jobbet, men jag har svårt att se att det kommer bli färdigt nån förskola till senhösten 2012 eftersom bygget inte påbörjats än (ett drygt år efter beslut)…

    • Jonas! Barn- och utbildningssnämnden har bett oss avvakta att sätta i gång bygget då de i den delen av Råsunda/Vasalund har
      barnomsorgsplatser. Jag hoppas dock att vi så småningom kan börja bygga förskolan. Vi har lagt ner mycket tid och kraft på att bygga en bra och modern förskola. Den ligger dessutom bra till geografiskt i östra delen av Råsunda med närhet till den blivande Arenastaden, Hagalund och Solna stationsområdet. Jag gör en uppdatering på sidan så att den blir lite aktuellare. Mvh Anders

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s