Miljösprånget! Ett bra initiativ av Naturskyddsföreningen.

På världsmiljödagen , den 5 juni, arrangeras Miljösprånget, ett 10 km långt motionslopp genom södra och centrala Solna. Syftet med loppet är att informera om miljön och 30 % av deltagaravgifterna går till ett konkret och tydligt miljöprojekt. I det här fallet vill Naturskyddsföreningen i Stockholms län, som är en av arrangörerna, visa och informera om Råstasjön och dess omgivningar. De förslag på åtgärder som de tänkt sig är bl.a. Informationsskyltar, naturguidehandledningar och guidade turer.

För det första vill jag säga att detta är ett mycket bra initiativ från Naturskyddsföreningen och de övriga arrangörerna, bl.a. tidningen Mitti, jogga.se, Norrenergi och fotbollsklubben Vasalund. Råstasjön och Lötsjön i grannkommunen Sundbyberg är tillsammans en viktig grön lunga för alla som bor i de båda kommunerna. Och föreningen har helt rätt i när de säger att många av solnaborna inte känner till sjöns stora kvaliteter. Många gånger får jag höra att Råstasjön inte är lika fin som Lötsjön för den ser inte ut som en sjö med park. Men det skall den inte vara. Lötsjön är en anlagd park. Råstasjön är en mycket viktig sjö för djur- och naturlivet men framförallt för fågellivet. Sjön lockar hela året många ornitologer. en tidig morgon för nästan precis fyra år sedan guidades jag av Henrik Waldenström och Richard Murray på olika platser i Solna och vi slutade vår vandring runt Råstasjön. Det var väldigt intressant. Henrik kan väldigt mycket om fågellivet. jag lärdemig då att det är fyra företeelser som gör Råstasjön till den stora fågelsjö det är i dag. Det finns områden med klippt gräs och ett kärr eller träsket som jag brukar kalla det som ligger mot järnvägen. Områdena lockar olika fåglar. Vassön som ligger i östra delen av sjön är en viktig häckningsplats för många fåglar och så här års är det fullt med fåglar. Över vassön skyddar skrattmåsen de andra fåglarna mot rovfåglar.

Det vore bra om Naurskyddsföreningen och Solna stad gemensamt kunde förbättra informationen om Råstasjön. Området har också en intressant kultur-och idrottshistoria som det känns intressant att få berätta. En idée som jag har funderat på sedan den tidiga morgonen för fyra år sedan är, om det gick att bygga en brygga ut i vattnet som avslutades med ett litet hus, där flanörerna kunde gå ut och titta närmare på fågellivet på vassön men fåglarna ser inte flanörerna.

Det finns säkert många ytterligare tankar om detta. Låt oss gemensamt fundera på vad vi kan göra tillsammans för att få fler att få kännedom om Råstasjöns alla kvaliteter.

Ett svar till “Miljösprånget! Ett bra initiativ av Naturskyddsföreningen.

  1. Ping: Överlever Råstasjön Arenastaden? |

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s