EU-pengar till Filmen i Stockholm-Mälardalen

Idag är jag glad att som ordförande i Filmregion Stockholm-Mälardalen  kunna meddela att vi har beviljats stöd för ett nytt projekt från EU:s regionala utvecklingsfond.

Det nya projektet inriktas på att mobilisera offentliga och privata aktörer för att utveckla en mer konkurrenskraftig region för film, tv och nya media. EU-stödet omfattar 5,4  miljoner kronor under perioden 2012 – 2014.

Det nya projektet betyder att vi kan gå in i nästa fas i arbetet med att stärka Mälardalen som en attraktiv region för film- och tv-produktioner. Vi fortsätter jobba nära våra medlemskommuner för att utveckla deras konkurrenskraft på filmfronten. Samtidigt växlar vi upp samspelet mellan film och nya media.

De kreativa näringarna blir allt mer centrala för huvudstadsregionens tillväxt och jobbskapande. Tidigare i våras presenterades en studie av Millennium-filmernas ekonomiska värde för regionen, som jag skrev om här. FRSM har förenklat inspelningarna för en lång rad produktioner i regionen, bland annat den amerikanska Millennium-inspelningen. Det innebär jobb, turism och stärkt varumärke för Stockholm-Mälardalen på den internationella filmkartan.

Visionen för det nya projektet är att utveckla Stockholm-Mälardalen till en av Europas ledande filmregioner. Satsningen delas upp i tre delar:

1. Filmkommission
Stärka partnerskapet för film i regionen och fortsätta bygga regionens varumärke som en attraktiv filmregion, både nationellt och internationellt. Det skall vara lätt att film i regionen.

2. Nya finansieringsformer för svensk film
Utveckla plattformar för svenska och internationella samproduktioner i regionen.

3. Nya medier
Stärka regionens konkurrenskraft genom att utveckla synergier mellan filmbranschen och ICT-sektorn (dvs. informations och kommunikationsteknologi).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s