KF har antagit detaljplanen för tvärspårvägen, etappen Solna Centrum till Solna station.

Ikväll har Solna fullmäktige antagit detaljplan för den tredje etappen av Tvärbanan, med sträckningen från Solna Centrum till Solna station.

Det innebär att Solna stad har fattat de beslut som är nödvändiga för att samtliga delar av banan skall kunna genomföras. Beslutet togs efter en intensiv men inte speciellt lång debatt. Oppositionen hade hittat nya argument förutom de som har redovisats tidigare. De ansåg att detaljplanen strider mot Boverkets förordning om allmänna platsers tillgänglighet, dels mot den tvingande förordningen om begränsning av luftföreningar. Det sista argumentet är oerhört märkligt. De påstår på fullt allvar att en eldriven spårvagn som skall förmå bilister att åka kollektivt skulle innebära en ytterligare negativ miljöpåverkan. Detta är ju helt felt. Det gör ju det lättare att uppnå miljökvalitetsnormerna. Även tillgänglighetsfrågorna har vi löst på ett godtagbart sätt i samråd med expertis inom området.

Oppositionen med socialdemokraterna i spetsen förordar en boulevardlösning där spårvagnen går i blandtrafik med annan trafik. Det låter ju bra. För det första så hade de måst driva den här frågan redan under detaljplan två. Vilket de inte gjorde. Rälsen måste ju hänga i hop. För det andra innebär det sänkta hastigheter för spårvagnen, konflikter med annan trafik, problem med tillgängligheten till hållplatser och betydande säkerhetsproblem. Frösundaleden är ju ingen liten stadsgata utan en genomfartsled. Något bra svar på hur oppositionen har tänkt lösa dessa problem fick vi inte.

Jag har tidigare skrivit om tvärbanan under detaljplaneprocessen bland annat här, (Oppositionen fördröjer utbyggnaden av tvärspårvägen till Solna station)här (Detaljplanen för tvärbanan mellan Solna Business Park och Solna Centrum har vunnit laga kraft)och här (Oseriös kampanj av socialdemokraterna i Solna).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s