Den första Parkourbanan i Sverige – finns i Solna!

_IMG8355.JPG

Den första Parkourbanan i Sverige finns nu på plats på Skytteholmsfältet i Solna. Jag hade den stora förmånen att inviga banan tillsammans med Tina Wallgård (till höger) från kultur- och fritidsförvaltningen och Karin Bångman från Lappset (till vänster) som levererat anläggningen till Solna. Parkourbanan  blev med en gång väldigt populär. Redan under fredag eftermiddag  när den sista slutjusteringen av anläggningen gjordes  väntade förväntasfulla ungdomar på att få ta anläggningen i drift. Det är stadsbyggnadsförvaltningen som har bekostat banan och utfört den i samarbete med kultur- och fritidsförvaltningen, företaget Lapset och professionella parkourutövare.

Jag är mycket glad att vi har kunnat genomföra det här projektet. Stadsbyggnadsnämnden rustar upp 2-3 lekplatser per år. Vi försöker att genomföra rejäla förbättringar. En lekplats med kanske en sandlåda och en gunga får ny modern utrustning. Och det vi nu skapar är utöver det vanliga. Placeringen är väl vald intill mini- pitchen och plaskdammen på Skytteholmsfältet där många barn och ungdomar rör sig. Det är en öppen verksamhet som kan komma alla till del utan att man behöver vara med i en förening.

Det är mycket på gång just nu. En ny cykelpark med tre ramper anläggs på Huvustafältet, Pampasparken rustas upp med ny fotbollsplan och basketplan. 4-gården rustas upp och Tallbackaskolan har fått en ny fin konstgräsplan för fotboll. En minipitch anläggs nu i Frösunda. Det är många nya förbättringar som kommer våra barn och ungdomar till del.

Fakta Parkour: Parkour förkortas ofta PK och kommer från Frankrike. PK är en metod att träna genom att ta sig förbi på hinder på  ett smidigt, kontrollerat och snabbt sätt. Många gånger sker detta i befintliga stadsmiljöer.  Hinder kan vara allt i omgivningen från hustak, stolpar, bänkar och trottoarkanter till träd, stenar, staket och murar. Parkour är inte tävlingsinriktat. Solnas Parkourbana är en bana i mer ordnade former som lämpar sig från små barn till leksugna vuxna. Det är väl dags för mig att smita dit och träna efter ett kvällssammanträde.

5 svar till “Den första Parkourbanan i Sverige – finns i Solna!

  1. Crister M, Sigtuna

    Intressant företeelse, ”att ta sig förbi på hinder på ett smidigt, kontrollerat och snabbt sätt.” Låter som politik Anders, du borde känna dig hemma

    Skulle aldrig funka i Sigtuna, här är politik mer förtal och makt-demonstrationer. Vi behöver mer PK.

  2. Ping: Stockholm följer Solna |

  3. Grattis till parken! Jag trodde dock att Uppsala fick den första parken?

    • Sofia! Vi var den första kommun i landet att beställa en Parkourbana i landet och den den var klar först men Uppsala invigde dagen före oss. På en fredag i stället för på lördagen, dagen efter. Därav diskussionen mellan våra två städer. Hälsningar Anders

  4. Ping: Ny, spännande temalekplats invigd i Solnas stadspark – Skytteholm |

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s