Jag inviger Frösundadagen

20110527-154528.jpg

Jag har just invigt Frösundadagen. Ett årligt, trevligt arrangemang för Frösundaborna och det lokala affärslivet. Passade på att bland annat berätta hur Frösunda lyfts fram som ett föredöme i Europa för ny stadsbebyggelse.

Frösunda är en av Solnas nyare stadsdelar som ännu inte är färdigbyggt. Under större delen av 1900-talet var Frösunda ett militärt område. Fram till 1957 huserade S 1 (Signaltrupperna) inom området och ända in på 1980-talet fanns det kvar militär verksamhet. 1985 köptes området av solna stad och 1990 antog kommunfullmäktige en områdesplan för stadsdelen.

Tanken var att skapa en ny stadsdel med tydlig stadskaraktär. En  huvudgata – Gustav lll:s boulevard går igenom hela stadsdelen och omkring denna är byggnaderna placerade. Mot Uppsalavägen kantas stadsdelen av många kontor.  Gestaltningen för kontoren utgår från Italienska renässhus i modern tappning. Längs Boulevarden finns det förutom kontor, bostäder, restauranter, butiker, banker och annan service. Ja, tom ett  företagscenter för posten finns i  stadsdelen. Just nu färdigställs de norra kvarteren av stadsdelen. Det finns tre parker i området och stadsdelen gränsar  till nationstadsparken. I den nordvästra delen av stadsdelen finns ett idrottscentrum med bla två ishallar. När detta skrivs pågår en upphandling av Solna nya simhall som kommer att ersätta den befintliga vid Solna gymnasium.

Stadsdelen har uppmärksammats i olika sammanhang. Den anses som en mycket välplanerad stadsdel. Här blandas arbetsplatser, bostäder med offentlig och kommersiell service. Frösunda har blivit väldigt populärt. Särskilt bland barnfamiljer och mycket beror detta på att bostadskvarten har stora öppna gårdar som är lekvänliga och uppskattas av barnen.

Eller som en Frösundabo utryckte sig. Här finns allt! Vi har tom ett postkontor. Man behöver egentligen aldrig åka utanför Frösunda.

Något bättre betyg kan väl knappast en stadsdel få.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s