Tidningen Fokus – I Solna är det bra att bo – framförallt för barnfamiljer och unga.

Solna stad når en topplacering i tidningen Fokus ranking över var det är bäst att bo i Sverige.

Rankingen bygger på 44 olika variabler som tidningen har delat in fyra kategorier. De är att vara ung, att vara gammal, att ha familj och att jobba. Väger man samman  alla variabler hamnar Solna på en mycket hedrande åttondeplats. Särskilt intressant är att inom kategorien att ha familj kommer staden på en andra plats  och för kategorierna att jobba och att vara ung på en nionde respektiv elfte plats.

Oppositionsrådet Johanna Graf(s) säger alltid att Solna är barnovänligt och att vi inte gör tilräckligt mycket för våra ungdomar. Tidningen Fokus och Graf lever i skilda världar. Fokus undersökning som är  underbyggd med fakta, till skillnad mot Grafs åsikter som bara är politiskt tyckande ,visar att Solna är nummer 2 i Sverige för barnfamiljer och nr 11 för ungdomar. Det är dags för socialdemokraterna i Solna att sluta sprida en felaktig bild av vår stad.

En annan intressant del av undersökningen är att jämföra Solna med Sundbyberg som under de senaste 100 åren under 99 år styrts av (S) eller de rödgröna visar sensationellt dåliga siffror. Detta är anmärkningsvärt  då kommunen till stora delar liknar Solna med avseende på bebyggelsestruktur, befolkningssammansättning och geografiskt läge. Sundbyberg är inte bättre än Solna i någon kategori utan ligger i det sammanvägda resultate på plats 145 av landets 290 kommuner. Trots att de har en kommunalskatt som är 1:80 högre än Solna. Slutsats: Den lokala politiken spelar stor roll för hur en stad utvecklas och kommuninnevånarnas levnadsvillkor. Därför känns det bra att folkpartiet varit med och styrt Solna sedan staden blev borgerlig 1998.

4 responses to “Tidningen Fokus – I Solna är det bra att bo – framförallt för barnfamiljer och unga.

  1. Hej Anders! Jag vet inte om olika jämförelser mellan Solna – Sundbyberg bidrar till samverkan. Jag tycker tvärt om att Solna Sundbyberg samverka mer och seriöst borde överväga en kommunsammanslagning. Tänkt vilken fantastisk kommun sammanknutet av Råsta-Lötsjön samt Ursvik. Vilket befolkningsunderlag ! (Läs skatteintäkter). /mvh Jörgen

    • Jörgen. Jämförelserna är mycket intressenta. Trots att vi har ett skatteutjämningssystem som skall utjämna alla skillnader har betalar Sundbybergarna 1:80 mer per 100 intjänade kronor i kommunalskatt. Varför? En granne till mig som flyttade till Sundbyberg ser inte att han får mer i sumpan än i Solna. Focus undersökning visar ju att Sundbyberg har en sämre service än vi har inom alla områden.

      Visst finns det stora fördelar om det gick att slå ihop Solna med Sundbyberg. Det förutsätter dock att båda kommunerna är borgerligt styrda( det gick inte så bra med utbildningsförbundet som slutade i katastrof.)att Sundbyberg genomför stora förändringar inom sin verksamhet för att komma i nivå med Solna. Annars får vi precis samma problem som det var att slå ihop Väst- och Östtyskland.

  2. Sundbyberg ”Östtyskland” var tydligen rikast i Stockolm enligt SKL (2012-04-03) . Sundbyberg: 40 177 kr/innevånare. Jämförelsen känns därför lite märklig 😉

  3. Jörgen! Solna kom på en tredje plats med 37.495 kronor per innevånare. Det är dock inte det som är det intressanta utan varför Sundbyberg har en kommunskatt som är 1:80 högre än Solna och att de i den här jämförelsen och många andra jämförelser alltid kommer sämre till i Solna. Varför rankas de oftast bland de sämsta i landet när det gäller ‘äldreomsorg och skolan ligger alltid lågt. Det är något att fundera på.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s