Tors torn faller

Stockholms stad gör reträtt och kortar Tors torn, enligt artikel i DN idag. Det är bra. Tornen ska fungera som en port till den nya Hagastaden, och en tanke har varit att genom tornen ska bidra till att länka samman Stockholm med Solna. Jag tror snarare att effekten hade blivit den motsatta. Jag har själv länge uttalat mig kritiskt  om dessa torn, bland annat i radion  och i artikel i Svenska Dagbladet här och Dagens Industri här. Solnas kommunfullmäktige uttryckte tveksamhet inför dessa monumentala byggnader i sitt remissvar.

I vissa lägen kan höga hus vara motiverade. För att markera att här ligger centrum eller vill markera platsens vikt. Det är inte så konstigt att domkyrkorna i Uppsala och Skara var höga för sin tid och låg centralt i staden. Men Tors torn är felpacerade. De ligger dikt an befintlig bebyggelse. Skall man placera höga hus i Hagastaden skulle de ligga mitt i stadsdelen och ha en stor fri yta runt om kring sig. Så är det inte i Torns Torns fall.

Jag är inte förvånad att Torns Torn inte byggs av ekonomiska skäl. Det är minst 25 % dyrare att bygga så höga hus. De har en trappstegsutformning som är väldigt svår att utnyttja effektivt och därför svår att få ekonomi i. Dessutom ligger tornen så nära befintliga hus så att det bli många mörka ytor både för de som bor i befintliga bostadshusen som för de nya husen. Dvs de första 6-7 våningarna bli olönsamma.

Nu gäller det att skapa byggnader som kan vara en arkitektonisk tillgång för området. För det är viktigt att vi får igång byggnationen även på Stockholmsidan för att skapa den nya Hagastaden i Solna och Stockholm. Den viktigaste nya stadsdelen för Sverige med världsledande forskning, kontor, service och kontor.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s