Karolinska institutet – Sveriges främsta universitet som har en avgörande roll för Sveriges framtid.

Jag hade förmånen att få delta på Karolinska institutets (KI) promotionshögtid. Förutom att det var en högtidlig tillställning med stark tradition, klassisk musik och trevlig samvaro  gav det för mig många intressanta diskussioner om KI, forskning och den medicinska forskarvärlden. Det är vid promotionshögtiden, som de som har disputerat får bevisen på de har doktorerat – hatt, ring och diplom.

KI är ett världsledande medicinskt universitet som rankas bland de främsta i världen. Över 40 % av allmedicinsk forskning i  Sverige sker på KI och det är nobelförsamlingen vid Karolinska insittutet som sedan 1091 utser mottagaren av Nobelpriset i fysiologi eller medicin.

Det är ca 300 personer som doktorerar vid KI varje. Det slog mig är att uppemot hälften av alla dom disputerade (promovendi) var kvinnor och kanske hälften hade utländsk bakgrund från alla världens hörn. KI har ett grundmurat förtroende ut i världen. Det är Sveriges i särklass främsta universitet och framgångsrika forskare söker sig till KI. Expressen efterlyste i höstas att vi skulle få ett Nobeluniversitet av hög klass. Det har vi redan – Karolinska institutet.

För Solna, Stockholmsområdet och även för hela Sverige är utvecklingen vid KI utomordentligt viktigt för att vårt land skall ligga i framkant i medicinsk forskning och att detta sedan skall leda fram till medicinska framsteg som kan leda till nya behandlingsmetoder och mediciner. Den nya Hagastadens framväxt är utomordentlig viktig för Sveriges möjligheter att hävda sig inom detta område. Det som är särskilt intressant är att de viktigaste delarna ligger i Solna och kommer även framgent att ligga i Solna. Karolinska sjukhuset och KI finns i Solna sedan lång tid tillbaka. Sedan några år tillbaka finns de nya forskningslabben Karolinska institutet Science Park (KISP eller äggen/ovalerna som de kallas för i dagligt tal) på plats vid korsningen Solnavägen/Tomtebodavägen. Det nya sjukhuset byggs för fullt liksom Folkhälsohuset och snart kommer den nya aulan på plats och så småningom även Biomedicum som nu är i en viktig planeringsfas.

KI och KS attraktionskraft visar sig även i att många företag som är verksamma inom den medicinska sektorns olika delar etablerar sig i Solna på olika platser. Solnas ställning som ett viktigt kluster för medicin stärks ytterligare hela tiden. Det är en intressant utveckling som jag kommer att återkomma till i ett nytt blogginlägg.

Annonser

One response to “Karolinska institutet – Sveriges främsta universitet som har en avgörande roll för Sveriges framtid.

  1. Sten Wetterblad

    KI:s roll för utvecklingen av Stockholmsregionen som en kunskapsregion i världsklass kan aldrig överskattas.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s