Grattis Åsa Romson till ditt nya uppdrag som språkrör för Miljöpartiet.

Åsa Romson

Grattis Åsa till ditt nya uppdrag som språkrör för miljöpartiet. Med Åsa som språkrör kommer miljöpartiet att få en kunnig, seriös, målmedvetet språkrör. Och dessutom är hon väldigt trevlig med en pigg framtoning.

Jag lärde känna Åsa i samband med att den rödgröna majoriteten i Stockholm skulle införa trängselskatter efter valet 2002. Åsa och jag hade inte samma uppfattning i sakfrågan men jag kunde ändå inte låta bli att imponeras av  Åsas engagemang i frågan och Åsa argumenterade väl för sin ståndpunkt. Jag träffade även Åsa under hennes tid  som vice ordförande i miljönämnden i Stockholm under förra mandatperioden inom ramen för Kommunförbundet Stockholms läns nätverksarbete för förtroendevalda i miljönämnder.

Åsa har ett gediget kunnat inom miljöområdet både från politiken och framförallt som jurist och doktorand i miljörätt. Det var nog den stora anledningen till att Åsa vann över den mer etablerade rikspolitikern Mikaela Valtersson. Hon kommer att bli en vass debattör inom miljö- och klimatpolitiken och miljöminister Andreas Carlgren kommer att få en tuff motståndare. Åsa är miljöpolitikern som måste komplementera den mer allmänpolititiskt inriktade Gustav Fridolin.

För folkpartiet kan Åsa bli en tuff rival om de yngre väljarna i storstadsområdena. Folkpartiet måste få en starkare profil inom detta område annars är det en stor risk att partiet tappar ytterligare väljare till miljöpartiet. Tyvärr måste jag konstatera att många kvinnor med högre utbildning i storstadsområdena  och universitetsstäder som tidigare varit folkpartiets starkaste väljargrupp i dag alltmer ser miljöpartiet som ett förstahandsval.

Det blir ingen lätt uppgift att ersätta Maria Wetterstrand men jag tror att Åsa har större möjligheter att klara den uppgiften än den mer ekonomiskt inriktade Mikaela Waltersson.

Åsa  får en viktig uppgift att se till att miljöpartiet inte går för långt åt vänster med Fridolin som ett av språkrören. Tre fjärdedelar av partiets väljare anser sig stå till  vänster men vill miljöpartiet växa måste de även attrahera väljare från Allianspartierna. Vi får se om de nya språkrören lyckas med den balansgången.

Annonser

One response to “Grattis Åsa Romson till ditt nya uppdrag som språkrör för Miljöpartiet.

  1. Fint inlägg! Jag är också väldigt nöjd med Åsa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s