Omvalen i Västra Götaland och Örebro var spiken i kistan för tankarna på skilda valdagar.

Både Folkpartiet och Alliansen är för skilda valdagar mellan riksdagsval och de kommunala och regionala valen. Tanken är att de lokala frågorna och regionela frågorna skall lyftas fram i särskilda kommunal- respektive landstings-/regionval.

Men så blir det ju aldrig. Och detta är omvalen i Västra Götaland och Örebro ett talande exempel på. Rekordlågt valdeltagande (då utgår jag från de 63 % i Örebro), rikstrenden i opinionen som även slog igenom lokalt och partiledarnas viktiga roll i valrörelsen visar att det inte går att skilja rikspolitiken från den lokala politiken. Väljarna har snarare tagit intryck av debatten på riksnivå om sjukförsäkringar och FAS 3 än de lokala frågorna, trots att valet var oerhört viktigt för vem som skall styra regionen respektive Örebro kommun. Och den stora frågan i morgonsoffan till Jämtin och Arkelsten var varför det inte blev någon debatt mellan Reinfeldt och Juholt. Regional  fråga?

Samma effekter ser vi runt om i Europa. I det nyligen genomförda delstatsvalet i Baden-Württenberg gick miljöpartiet kraftigt fram, framförallt tack vare kärnkraftsolyckan i Japan, som blev en viktigtfråga i delstatsvalet i Tyskland. För några veckor sedan genomfördes lokalval i England. Där gick Liberalerna kraftigt tillbaka och förlorade makten i många städer. De gick inte tillbaka på att de lokala politikerna gjort ett dåligt jobb utan de straffades hårt för att Liberdemokraterna på riksnivå har tappat oerhört mycket i opinionen pga att de i regeringsställning har genomfört många impopulära beslut som strider mot vad de gick till val på. Likadant är det i de fyllnadsval som genomförs efter det att någon parlamentsledamot avlidit. Då straffas oftast regeringspartiets kandidat. Inte på grund av att kandidaten är dålig utan att väljarna straffar regeringen genom att rösta på en annan kandidat i fyllnadsvalet. Samma effekt har man sett i Norge. I kommunalvalet 1991 ökade senterpartiet  till 11.5 i kommunalvalet från 7,1 i det föregående kommunalvalet. Inte beroende på att Senterpartiet hade en bra kommunalpoltik – utanför att kommunvalet blev ett inlägg i den inflammerade EU-debatten där Senterpartiet hade en avvikande uppfattning mot de andra etablerade partierna . De var emot en anslutning till EU.

Om vi hade skilda valdagar i Sverige skulle vi få samma effekt. Ingen har framfört övertygande argument för att vi skulle få ett annorlunda resultat i Sverige än utlandet. Det skulle i praktiken innebära att en del välskötta borgerliga kommuner skulle bli rödgröna på grund av regeringens politik. Om det hade varit lokalval i alla Sveriges kommuner i går hade säkert en till skiftat till rödgrönt inte pga av de lokala politikernas arbete utan rikstrenden i opinionen hade slagit igenom lokalt.

Det är därför hög tid för Folkpartiet och Alliansen att ändra uppfattning och slopa kravet på skilda valdagar.

2 svar till “Omvalen i Västra Götaland och Örebro var spiken i kistan för tankarna på skilda valdagar.

  1. Jag tycker snarare att din blogg pekar på behovet av att tydliggöra skillnaderna i nationell, regional och lokal politik. Det är inte säkert att de enskilda partierna kan hävda sin politiska ställningsfullmakt rakt igenom hela linjen om man skiljer de olika politiska uppgifterna åt. Kanske innebär skilda valdagar även vissa krav på förändrad politisk struktur.
    Ett bristande intresse för regionala och lokala val kan ju bero på bristande intresse från de politiska partierna att faktiskt spegla de frågor som folk tycker är angelägna. Det är ju trots allt väljarnas bästa vi vill toppa långsiktigt och inte partiapparaternas.

    mvh/Hans

  2. Jag håller med Hans fullt ut. Det skulle ge en del problem med skilda valdagar, men det gör det inte mindre rätt. Dem exempel som tar upp internationellt, visar nog på en tragiskt utveckling där det lokala partierna med riksorgansationer inte klarar ha en självständig politik på det områden som är lokala, utan riksorganisationen ska ha politik i detalj i alla frågor, även lokala. Om det nationella partierna i sina ställningstagande undvik att lägga sig i frågor som man inom statsappparten bestämt ska ligga på en lokal, så skulle det till slut på längre sikt att medierna gör de nationella partierna ansvariga för vad som fattas på lokal nivå.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s