Solna nominerad till miljöpris.

Farligt avfall

Solna stads miljöarbete visar nu resultat när staden har nominerats till SAKABs årliga ALLfa-pris. Priset går till den kommun som är bäst på att samla in hushållens farliga avfall.

Även om det miljöfarliga avfallet uppgår till ca en procent av allt avfall blir det ändå stora mängder. SAKAB (tar emot och behandlar farligt avfall) uppskattar att 11 000 ton farligt avfall hamnar i hushållssoporna och 55 000 ton i grovavfallet.  Sorteras inte det miljöfarliga avfallet rätt tas det inte om hand på ett miljöriktigt sätt och ökar spridningen av miljögifter.

Solna har under många år satsat på ett bra omhändertagande av miljöfarligt avfall. För en Solnabo finns det många olika sätt att lämna sitt miljöfarliga avfall.

1. Det finns alltid möjlighet att lämna sitt miljöfarliga avfall på SÖRABs (Solna stad är delägare i avfallsbolaget) olika anläggningar där den närmaste finns  i Kvarnkullen i Sundbyberg.

2. Tre bensinstationer i Solna tar emot miljöfarligt avfall. OKQ8 i Bergshamra, OKQ8 Solna Strand (Vreten) och Shell på Västra Vägen.

3. Miljöbilen hämtar miljöfarligt avfall på helgfria torsdagar mellan 17.00-18.30 på Solnaplan (busstorget) i Solna centrum.

4. Fastighetsägare kan beställa hämtning, utan extra kostnad, av miljöfarligt avfall såsom småelektronik, lysrör, glödlampor, och batterier. Jag  bor själv i en fastighet där vi boende kan lämna ovanstående avfall och det är förvånansvärt mycket som samlas in.

5. Villaägarna har sina röda boxar där de kan lämna miljöfarligt avfall och småelektronik och stadens entreprenör hämtar efter avrop.

Det finns därför många möjligheter för Solnaborna att på ett smidigt sätt lämna sitt miljöfarliga avfall. Vi tittar även på om vi kan utvidga servicen med miljöbilen och om den skulle kunna hämta på fler ställen.

Kanske har du som läser det här blogginlägget tips hur vi kan förbättra vårt arbete med det miljöfarliga avfallet.

Det är därför roligt att SAKAB uppmärksammar vårt arbete med att minska det miljöfarliga avfallet. Om vi vinner eller inte får vi veta den 24 maj på Avfalls Sveriges årsmöte i Lund.

. Det är verkligen fart på stadens arbete med avfall. Vi bedriver även ett framgångsrikt arbete med insamling av matavfall för fordonsgasproduktion och i skrivande stund har vi passerat 10 %. Dvs 10 % av Solnaborna har nu möjlighet att samla in sitt matavfall. Det är en kraftig ökning sedan vi startade kampanjen i oktober förra året och då vet vi att startsträckan för framförallt bostadsrättsföreningarna kan vara lång som kanske vill hantera frågan via enkäter och beslut på årsmöten. Då det just nu är årsmötestider kan vi nog se en bra ökning under tidig höst.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s