Skatteutjämningssystemet straffar tillväxt och bostadsbyggande i Stockholmsregionen.

I dag överlämnar skatteutjämningskommittén, under ledning av kommunalrådet i Markaryd, Bengt Germundsson(kd ) sitt  betänkande till regeringen. Förslaget drabbar många av de kommuner i Stockholms län som bygger bostäder och bygger ut barnomsorgen.  Anledningen till detta är att länets kommuner förlorar på hur kostnaderna beräknas för barnomsorg i det nya systemet. En majoritet av länets kommuner får försämringar och bland dessa finns snabbväxande kommuner med ett omfattande bostadsbyggande som Sundbyberg och Solna som procentuellt bygger mest bostäder i hela landet samt andra expansiva kommuner som Nacka, Huddinge, Sollentuna, Stockholm,  Järfälla och Täby.

Enligt min uppfattning måste det till en total översyn av skatteutjämningssystemet. Sverige kommer inte att klara sig utan ett skatteutjämningssystem i någon form men vi måste få ett system som gynnar tillväxt och skapar bra förutsättningar för kommuner som bygger bostäder och expanderar. Att Stockholmsregionen utvecklas ekonomiskt gynnar hela Sverige men inflyttningen medför omfattande kostnader för förskolor, skolor, fritidsanläggningar och  för olika typer av  infrastruktur. Detta tar inte skatteutjämningssystemet tillräcklig hänsyn till.

Ett stort problem är att skatteutjämningssystemet är ett nollsummesystem. Alla kostnader och intäkter inom kommunsektorn räknas in och vinner några kommuner på en förändring  så är det alltid några andra kommuner som betalar. Ett effektivt system för att bygga upp motsättningar mellan olika delar av landet.

Det andra stora problemet är att det är svåröverskådligt och det är väldigt svårt att förutse konsekvenserna av olika förändringar inom systemet. Även inom Stockholms län finns det vinnare och förlorare. Bland kommuner som verkar ha likartade förutsättningar som Huddinge och Haninge. Huddinge förlorar på förändringarna medan Haninge är vinnare. På vilka grunder är en berättigad fråga.

Det allvarligaste är dock att systemet hämmar tillväxten. Det finns inga ekonomiska incitament för att skapa nya jobb då kommunernas inkomstökningar i praktiken jämnas ut med alla  andra kommuner. Dessutom tar  inte systemet tillräckligt stor hänsyn till kommuner som bygger många nya bostäder och måste bygga helt nya förskolor, skolor och infrastruktur. Detta kostar stora pengar initialt och dessa täcks inte av ökade skatteintäkter hos den nyinflyttade befolkningen.

Både tillväxten och bostadsbyggandet skulle främjas om varje kommun som byggde fler bostäder fick behålla en del av de medel som skickas in till systemet om man är nettobetalare eller ett bidrag till den kommun som får pengar av systemet. Antalet nybyggda bostäder i kommunen skulle då vara en faktor som påverkar  hur mycket pengar man får. En fördel med ett sådant system är att alla kommuner i landet som bygger bostäder oavsett om det är Strömstad, Lomma, Gotland, Nacka, Umeå eller Storuman skulle gynnas av ett sådant system samtidigt som det skulle, enligt min bedömning, gynna bostadsbyggandet. I min egen hemkommun Solna måste vi allvarligt ställa oss frågan om vi kan ha ett sådant omfattande bostadsbyggande som medför  stora investeringskostnader då staten försämrar  förutsättningarna för oss  att ge nyinflyttade medborgare den service som de kan kräva.

3 svar till “Skatteutjämningssystemet straffar tillväxt och bostadsbyggande i Stockholmsregionen.

  1. Ping: Stockholm fortsätter missgynnas av utjämningsskatten | Rydbergs recept – för liberal landstingspolitik Birgitta Rydbergs blogg

  2. Ping: Folkpartibloggen

  3. Ping: Dra ned på Solnas byggande |

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s