Millenniumfilmerna ger positiva effekter i Stockholm-Mälardalen

Millenium-filmerna har setts av miljoner människor världen över. Det är svensk films största framgång någonsin och innebär att även andra svenska filminspelningar  som baserar sig på böcker av Liza Marklund, Jan Guillou (Hamilton) och Arne Dahl får en kraftig draghjälp när de har premiär.

Men vilket ekonomiskt värde har då Millenium-trilogin. Det har bla Stockholm Business Region Development och Filmregion Stockholm Mälardalen mfl låtit konsulterna Cloudberry och Oxford Research undersöka i den sk Milleniumrapporten. Undersökningen visar att filmerna  har lett till stora ekonomiska och marknadsföringsmässiga vinster. Det visar sig redan långt innan de har haft premiär i hela varlden och inte visats på tv i många stora länder. En ny undersökning om två år skulle troligtvis fördubblat de olika värden som uppnåtts. Och då är inte de ekonomiska effekterna av de amerikanska Milleniumeffekterna medräknade.

Produktionen av de tre svenska filmerna spenderade drygt 90 miljoner kronor i regionen på löner, inköp av tjänster, boende, transporter. Med multiplikatoreffekten, det vill säga de summor som investeras och spenderas skapar tillväxt i flera led, uppgår effekten av sjalva inspelningarna till 140 miljoner kronor.

Värdet av exponeringen av regionen Stockholm-Mälardalen i de svenska filmerna uppskattas till 960 miljoner kronor och exponeringsvärdet för filmerna på andra kontaktytor, som annonser, massmedia och webb uppskattas till minst 300 miljoner konor och når upp till emot en halv miljard unika personkontakter. Filmerna har enbart på bio setts av över 20 miljoner människor hitintills. Dessutom finns det en effekt på besöksnäringen och den uppskattas till åtminstone 430 miljoner direkt via filmturism eller att turister valt Stockholm pga av filmerna i konkurrens med andra besöksmål. Sammantaget ger det ekonomiska effekter på nästan 2 miljarder kronor (1860 miljoner).

Som ordförande för Filmregion Stockholm-Mälardalen känns det bra att kunna konstatera att filmen har många positiva effekter utanför de rent kulturella. Och att Solna stad, Botkyrka kommun och Region Örebro gjorde rätt som startade Filmregionen för knappt fyra år sedan. Filmen spelas åter in i vår region och ger stora positiva effekter inom många områden. Med alla de filmer som nu spelas in i vår region börjar det t o m bli brist på yrkesfolk efter flera år av arbetslöshet. Tyvärr är fortfarande många  politiker kvar i industrisamhället och har inte uppfattat att det är de kreativa näringarna (där filmen är en del) och turismen som är de starkast växande näringarna i världen. En japansk familj som besöker Stockholmsområdet en vecka spenderar mer än det ekonomiska värdet for Sverige än en nyproducerad bil.

Förhoppningsvis kan de svenska Milleniumfilmerna och de kommande amerikanska filmerna ändra på detta.

5 svar till “Millenniumfilmerna ger positiva effekter i Stockholm-Mälardalen

  1. Clas Örjan Spång

    En både saklig, korrekt och spännande syn på problemet, men ditt sätt att handskas med nationalekonomiska begrepp är ganska vildsint. Sedan, efter någon eftertanke börjar jag fundera: Jag har sett filmerna och jag är inte rätt man att förutsäga hur den bild av det svenska samhället som filmerna förmedlar kan påverka utlandets bild av oss och vår roll i världsekonomin. Vi får väl se.

  2. Förstummade står både jag och Peter som tycker filmerna är B. Men jag ska prisa dem utomlands det lovar jag. Allt för att marknadsföra min hemstad.

  3. Ping: EU-pengar till Filmen i Stockholm-Mälardalen |

  4. Ping: Woody Allen vill spela in film i Stockholm |

  5. Ping: Michael Nyqvist och Millenniumfilmerna gav bra skjuts åt filmen i Stockholm-Mälardalen |

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s