Folkpartiet i Stockholms län vill satsa på tunnelbanan!

Vid folkpartiets förbundsmöte i Stockholms län behandlades flera motioner som ville att Folkpartiet skall satsa på en utbyggnad av tunnelbanan. Förbundsstyrelsen hade i sitt svar på motionen skrivit att folkpartiet skall arbeta för en utbyggnad av såväl tunnelbanan som annan spårbunden trafik. Detta var i och för sig ett viktigt klarläggande från folkpartiet då ledande företrädare för moderaterna i Stockholms stad och i  landstinget uttalat att tunnelbanan är färdigbyggd.  Länsförbundsmötet nöjde sig inte med detta. På initiativ från Mats Hasselgren, Täby skärptes att-satserna med att tunnelbanan är ett mycket effektivt kommunikationsmedel som måste byggas ut och att en järnvägsutredning snarast skall tas fram för hur kollektivtrafiken i nordostsektorn skall förbättras samt att Roslagsbanans upprustning skall fullföljas. Av inläggen och applåderna att döma har en tunnelbaneutbyggnad ett starkt stöd inom partiet.

Det är inte så konstigt. Tunnelbanan har hög kapacitet, har stor säkerhet och är ett trafikslag som är oberoende av vad som händer uppe på ytan. Den har större investeringskostnader än spårvagnen men lägre driftkostnader på sikt. När Stockholmsregionen växer med upp till 40.000 personer per år och ett med ett Göteborg på 10-15 år behöver vi kollektivtrafik med hög kapacitet.

Enligt min uppfattning så behövs såväl tunnelbanan och spårvagnen i framtiden. Tunnelbanan radiellt och spårvägen på tvären.

De politiker som för 70 år sedan under brinnande krig vågade satsa på tunnelbanan var oerhört framsynta. Hur hade det sett ut i Stockholmsområdet idag om alla hade tvingats transportera sig ovan jord. De var lika framsynta som Johan August Gripenstedt, finansminister 1856-66, som genomdrev satsningen på utbyggnaden av järnvägstrafiken under sin tid som finansminister. Undrar om  vi har några politiker med den kalibern i dag?

3 responses to “Folkpartiet i Stockholms län vill satsa på tunnelbanan!

  1. Birgitta Berggren Hedin

    Vi folkpartister som bor i Nacka instämmer i att tunnelbanan måste byggas ut och snarast även hit till Nacka. Tunnelbana behövs till Nacka Forum och vidare till Orminge. Vår kommun växer exempellöst fort och många av oss har bara en trång olycksdrabbad vägbro, Skurubron, som förbindelse med Stockholm.

  2. Pingback: Folkpartiet i Stockholms län vill satsa på tunnelbanan! | Stockholmstrafik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s