Flyttlassen hotar knäcka Stockholmsområdet!

Dagens samhälle uppmärksammar i dag att Stockholmsområdet växer så det knakar. Bostadsbyggandet hänger inte med och det byggs alldeles för lite bostäder. Det behövs minst 15.000 nya bostäder per år då regionen växer med 30.000-40.000 per år . Jag hade förmånen att få uttala mig i artikeln, dels som stadsbyggnadskommunalråd i Solna (en av de kommuner som bygger mest i landet i förhållande till befolkningsmängden) och dels som ordförande för den dåvarande Samhällsbyggnadsberedningen inom KSL, Kommunförbundet Stockholms  Län, namnändrat till Miljö- och samhällsutvecklingsberedningen där jag kommer att vara ordförande de kommande fyra åren.

Jag anser att det finns en mängd faktor bakom det låga bostadsbyggandet. Nedan nämner jag några faktorer som gör det svårt att bygga bostäder. De är inte rangordnade.

1. Överklaganderegler som leder till att det tar lång tid att ta fram nya planer.

2. Byggandet omfattas av ett omfattande regelsystem, framförallt inom miljöområdet, som gör det svårt att realisera en del byggprojekt. Syftet är gott men i bland blir de det godas fiende.

3. Bankerna och bolagens egna regler leder till att man bygger ett hus (80-100) lägenheter i taget i stället för att bygga flera hus santidigt. Det innebär att det tar 5-6 år att bygga klart ett område när det skulle kunna ta två år i stället.

4. Bristande politiska ambitioner. Många kommunpolitiker tycker att det är jobbigt att hantera lokala opinioner och bygger därför inte så som de skulle göra. Trots att det många gånger är som så att kommuninnevånarena ställer sig bakom ett ökat byggande men det dyker alltid upp lokala opinioner som är emot och som får ett mycket stort inflytande.

5. Ett omfattande bostadsbyggandet, framförallt när man bygger nya stadsdelar, är att kommunerna får stora kostnader för vägar, gator, va- och avlopp och inte minst för skolor, förskolor och olika typer av fritidsanläggningar. Utgifterna kommer i bland tom innan folk har flyttat in och kan vara väldigt stora under de första åren. Särskilt betungande blir det om kommunen inte själv äger marken

Detta tar inte skatteutjämningssystemet hänsyn till i tilltäcklig utsträckning. Vare sig på kostnads- eller intäktssidan. Egentligen skulle alla kommuner i landet som bygger nya bostäder få ett ekonomiskt stöd per byggd lägenhet för att klara av de infrastrukturella åtaganden. Detta skulle gälla alla kommuner i landet oavsett om det är  Strömstad, Åre, Solna, Storuman, Visby eller Lomma som bygger nya lägenheter. Min bedöming är att ett sådant system skulle politiskt vara lättare att införa en att ändra på intäktssidan i skatteutjämnningssystemet. Även om det vore logiskt att ändra det systemet som egentligen utjämnar alla ökade intäktsökningar som en kommun får till andra kommuner som inte har lika hög skattekraft. Jag tror att detta skulle öka bostadsbyggandet då kommuner kommer att känna att de har råd att växa.

Ändras inte systemet  kommer vi även i min egen kommun Solna att få ta oss en allvarlig funderare på hur snabbt vi kan växa. Att bygga nya stadsdelar är dyrt.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s