Hur skall det gå för Damberg och Yazdanfar i utren(s)ningarnas tid

De senaste dagarna har tidningarna varit fulla med kommentarer kring de stora ommöbleringar som sker på viktiga poster inom socialdemokratin efter valet av Håkan Juholt till ny partiledare för socialdemokraterna. Dagens nyheter skriver i dag på ledarplats om utren(s)ningarna inom (S) som de uttrycker  det .

Att det blir förändringar i toppen vid ett partiledarbyte är naturligt. Men i socialdemokraternas fall innebär det att mycket kompetens försvinner (Östros, Baylan, Österberg och Ylva Johansson) och att de som ligger till höger i partiet också försvinner eller får nedtonade poster. En riktig vänstersväng. En obegriplig sådan. Väljarna försvann ju inte till vänsterpartiet utan till miljöpartiet och moderaterna.

Hur har det gått för de riksdagsledamöter som har eller har haft Solnaanknytning. Mikael Damberg som länge var en stark kandidat till partiledarposten är ännu när detta skrivs vice ordförande i utbildningsutskottet och utbildningspolitisk talesperson. Får han fortsätta på denna viktiga position? För egen del är jag förvånad över att han inte utsågs till ekonomisk-politisk talesman. Det hade kännts tryggt och jag tror att han hade kunnat göra ett bra jobb på den posten. I stället gick jobbet till Sundbybergaren Tommy Waidelich. Ett mycket oprövat kort utan formella ekonomiska kunskaper, och som Flammans chefredaktör Aron Etzler uttryckte det i morgonens Gomorron Världen – Han kommer att bli ett pålägg på Borgs macka. Elakt, men en korrekt beskrivning om hans roll gentemot Anders Borg. Borg kommer inte ens att få tuggmotstånd.

Förre solnabon Björn von Sydow, fd minister och riksdagens talman har fått en undanskymd roll som suppleant i riksdagens utbildningsutskott. Mycket märkligt. Jag  känner honom från såväl Stockholms universitet och Solnapoltiken bedömer honom som en mycket kompetent, kunnig och jovialisk person som socialdemokratin inte har tagit vara på efter det att han slutade som  talman.

Så till sist Maryam Yazdanfar. Hon som för inte så länge sedan utsågs till ordförande för civilutskottet och socialdemokraternas bostadspolitiske talesperson kickas under sin föräldraledighet. Av hennes uttalanden i SvD (2 april 2011) och i TV är hon mycket besviken. I Svd säger hon att ”- Jag blev så klart jätteförvånad och frusterad. Jag hade inte någon aning om att det skulle ske ett så stort pussel och jag hade inte heller uppfattat någon kritik mot mitt arbete.” Jag kan inte bedöma hur framgångsrik hon varit på sin position men hade det varit på en vanlig arbetsplats så hade det blivit en stor uppståndelse om en person omplaceras under sin föräldraledighet och det är förvånande att en av  få unga på ledande poster inom socialdemokratin petas. Socialdemokraterna lever inte som de lär. Den socialdemokratiske debattören Lotta Gröning konstaterar i Gomorron Världen att socialdemokraterna är ett gubbigt parti. Och det kommer knappast att bli någon förändring med Juholt. Det första arbetsplatsbesöket han gjorde efter att han blivit vald var på en typiskt manlig industri i Sundbyberg. Back to Basic.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s