Solnamodellen ger arbetslösa jobb

I dag fick jag ett meddelande på Facebook från en studiekamrats man. Han var så imponerad av Solnamodellen och skrev följande till mig.” En kille vi anställt berättade att att han gått arbetslös en längre tid innan han började hos oss. Efter ett tag fick han bra hjälp av Solnas arbetsmarknadsavdelning och Solnamodellen, och fick ett ”mellanjobb”. Han var mycket glad över jobbet, och sa att det gjorde att han kom på fötter igen. Nu jobbar han hos oss på” vårt företag.

Detta är ett tydligt bevis på att Solnamodellen fungerar. Vad är det då som gör vår modell så framgångsrik? Jag skulle vilja säga att det är det individuella stödet och stadens goda samarbete med många arbetsgivare. De flesta  är privata företag. Och jag vet att flera av dessa hellre vänder sig till Kompetensförvaltningens arbetsmarknadsavdelning än till arbetsförmedlingen. En kombination av coaching, utbildning, matchning gentemot företag och snabbhet i förmedlingen av arbetskraft är några  av grundstenarna i Solnamodellen. Det är personer som är beroende av försörjningsstöd(socialbidrag) men som har förmåga att arbeta som får hjälp av arbetsmarknadsavdelningen.

Arbetet har pågått i många år och under de senaste fem åren har antalet hushåll som är beroende av försörjningsstöd halverats och är det lägsta någonsin. Och detta under en lågkonjunktur då utbetalningarna i de flesta av landets kommuner ökar. Det räcker med att jämföra med grannkommunen Sundbyberg.

Det som förvånar mig mycket är att inte fler kommuner jobbar som vi. Människor går från bidrag till jobb och vi ger dem självförtroendet åter samtidigt som stadens kostnader minskar.

Alla är vinnare!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s