Ny simhall i Frösunda

Solna stad behöver en ny simhall. Den gamla i Vasalundshallen har tjänat solnaborna väl under många år, men den behöver ersättas med en ny och fräsch.

Nu arbetar vi med  upphandlingen av Solnas nya simhall. Simhallen, som ska ligga i Frösunda genomförs som ett OPS-projekt, d v s den aktör som vinner upphandlingen ska finansiera, bygga, driva och underhålla den nya simhallen.

Upphandlingen, som är Solna stads första OPS-projekt, går ut på att den vinnande aktören tecknar ett 25-årigt arrendeavtal för att på den arrenderade marken bygga och under en minsta tid om 25 år driva simhallen.

Simhallen kan drivas tillsammans med andra verksamheter som gym, andra idrottsverksamheter, handels- och servicefaciliteter, som den vinnande aktören anser att det finns affärsmässiga förutsättningar för att bedriva i anslutning till anläggningen.

Den nya simhallen kommer att ligga nära både Ulriksdals IP och den framväxande Arenastaden. Den ska vara en attraktiv och modern anläggning, som ska kunna användas av allmänhet, föreningsliv och stadens verksamheter.

Simhallen ska innehålla huvudbassäng, undervisningsbassäng, omklädningsrum, servering och andra tillräckligt stora ytor. Anläggningen ska även vara trygg och säker samt uppfylla högt ställda krav på miljö och tillgänglighet personer som har något funktionshinder.

Föreningslivet i Solna bedriver omfattande verksamhet i den nuvarande simhallen och arrangerar simskola med cirka 2500 platser per år, träningar och tävlingar. Den nya simhallen ska kunna rymma denna verksamhet och staden kommer att betala en årlig ersättning för nyttjande av tjänster i simhallen som simskola, simträning och tävling.

Jag räknar med att kommunfullmäktige före sommaren slutligt kan ta ställning till projektet. Det betyder att någon gång under 2013 kan förhoppningsvis den nya simhallen öppna för allmänheten.

Tillägg 2012-08-25. I dag har jag skrivit ett nytt inlägg på den här bloggen om hur simhallsfrågan ligger i dag och mina tankar om framtiden. Läs mer här.

Läs även fullmäktigeledamoten Peter Edholms (FP) nyskrivna blogginlägg om simhallen.

30 svar till “Ny simhall i Frösunda

 1. Kristina Klempt

  Kul att ni kommer till skott i Solna! Hoppas ni får ett lika fint bad som vi äntligen har i Upplands Väsby och lär av de misstag vi gjorde. Jag kommer och badar när det väl är färdigt!

 2. Solna är en tillväxtkommun med en mycket stark ekonomi och är över dubbelt så stor som Upplands Väsby. Det finns m.a.o. mycket goda förutsättningar för att bygga minst en dubbbelt så stor bassäng, dvs 50m x 10 banor. Då kan simsporten sätta Solna på kartan med nationella och internationella tävlingar samt bereda goda förutsättningar för simundervisning, simsport och gott åt utrymme för friskvård åt allmänheten. Alla får plats!/Mvh Jörgen

  • Jörgen!
   Då simhallen nu är ute på entreprenad kan jag inte svara exakt på dina frågor men jag kan ändå säga dig att vår tanke är att väsentligt utöka vattenytan mot den som finns i dag. Och självfallet kommer det att bli en mycket modernare simhall än den som finns i dag på många sätt./ Mvh Anders Ekegren

 3. Hej Anders!

  Jag hoppas verkligen att det byggs en hall med en 10 banors 50 meters bassäng, detta kommer att lösa de problem som SS04 i dag brottas med , i form av platsbrist och mängder av barn i kö(och kön är lång) för att lära sig simma. Vidare skulle en bassäng av internationell klass medföra att stockholm och solna kan söka em och vm inom simsporten, vilket ytterligare skulle sätta Solna på kartan.

  Mvh
  Fredrik

  • Fredrik. Hur stor simhallen blir i slutändan vet vi inte i dag då simhallen är ute på upphandling. Tanken är dock att vattenytan väsentligen skall utökas på flera sätt och att vi skall få en mycket modernare anläggning.

 4. Adam Jacobsson

  Hej!
  Kul med ny simhall! Bra också att den ligger i det växande området Frösunda/Järva krog. Då dessa nya områden är ganska så barnrika undrar jag om det finns planer på någon äventyrsdel i badet. Jag tror de yngre medborgarna speciellt skulle uppskatta detta då det är ganska långt till närmsta äventyrsbad. En äventyrsdel skulle göra simhallen betydligt attraktivare för en mycket bredare publik.
  Mvh,
  Adam

  • Adam! I det upphandlingsunderlag som har gått ut är det inget skallkrav att den blivande entreprenören skall redovisa att det skall byggas ett äventyrsbad. Men entreprenören kan om företaget gör den bedömningen att det är intressant med ett äventyrsbad uppge att de vill bygga ett sådant.

 5. Hej Anders! Enligt tidigare besked skall fullmäktige ta beslut om simhallen innan sommaren 2011. Hur går det med beslutet? Ligger Solna i fas med planeringen? /Mvh Jörgen

  • Jörgen! Vi ligger inte helt i fas. Det är helt riktigt att vi skulle besluta om simmhallen innan sommaren. Upphandlingen är komplicerad och medfört långa men intressanta diskussioner med de entreprenörer som vill driva anläggningen och det är väldigt viktig att allt blir rätt. Vi räknar med att ta beslut under hösten. Mvh Anders

 6. Hur tänker kommunen här? Frösunda har inga parkeringsplatser och är dåligt utbyggt med kommunal transport (om man nu inte kan gå från Solna station). Varför inte bygga ut befintliga anläggningar som Medley Solna till äventyrsbad?

  • Camilla! Några kommentarer till dina synpunkter och frågor. Anledningen till att vi bygger en ny anläggning är att det befintliga badet är väldigt nedgånget samtidigt som vill göra badet större. Skulle vi bygga om det befintliga badet innebär det att vi måste stänga badet i minst två år och det skulle rent ut sagt vara döden för simklubben.

   De allmänna kommunikationerna blir hela tiden bättre för Frösunda. Tre busslinjer kommer att gå igenom Frösunda på Gustav IIIs Boulevard och det är inte långt till Ulriksdals respektive Solna station.

   För att klara parkeringssituationen till ishallarna och det nya badet kommer vi dels att strukturera upp markparkeringen och dels finns det möjligheter, som du ser på skissen på min hemsida, att bygga ett p-däck mellan badet och Kolonnvägen.

 7. Hej Anders, letar då och då efter nyheter om simhallen utan att hitta något. När kan man hoppas på byggstart och eventuellt färdigställande?
  mvh / Anders

  • Anders och Jennie! Vi har en ny simhall ute på anbudsräkning. Det har visat sig att frågan är mer juridiskt och ekonomiskt komplicerad än vad vi trodde från början men jag hoppas att vi kan komma till beslut under våren då Solna verkligen behöver en ny simhall. Jag får väl också erkänna att frågan om Swedbank Arena och Arenastaden har tagit mycket tid för oss i Solna men de frågorna har ju nu landat successivt på ett bra sätt.

 8. Jag undar samma som Anders!
  Mvh Jennie

 9. Ett enhälligt kommunfullmäktige i Sundbyberg beslöt ikväll 18 juni kl.18.50 att godkänna Kultur- och fritidsnämndens begäran om investeringsmedel och genomförande av om- och utbyggnad av Sundbybergs simhall.
  Det blir en helt ny 25m ”multibassäng” med 6 banor, med höj-och sänkbar botten samt en barnbassäng, fler omklädningsrum, soldäck, friskvårds-avdelning, personal- och förrådsutrymmen. Nya tekniska installationer för vattenrening har också inarbetats i programmet. Investeringsprogrammet är 126 Mkr. Prelimiminär invigning hösten 2014.

  När blir Solna lika handlingskraftig och tar beslut i simhallsfrågan?

  • Tyvärr Jörgen så är mitt stalltips att Solna aldrig kommer bli handlingskraftigt när det kommer till frågor som direkt berör invånarna positivt. Solna är möjligen Sveriges företagsvänligaste kommun men särskilt vänligt mot oss som bor här är kommunen inte. Vasalundshallen är i ett bedrövligt skick och hallen i Frösunda lär vi få vänta många år till på. När det kommer till försämringar som höjningen av parkeringsavgiften tex är de däremot väldigt handlingskraftiga.

 10. Anders, kan du ge en uppdatering? Det finns många frustrerade som väntar svar … Okej att det var svårare än väntat men nu är det snart 1,5 år sedan beslsut skulle ha tagits!

 11. Hej. Läste från ett protokoll att upphandlingen av ny simhall i Ritorp/Frösunda är nedlagd. Samtidigt har man nu dragit om vägen där den tilltänka simhallen skulle byggas (brevid ishallen). Är också nyfiken på den stora parkeringsplats invid Kullens förskola. Finner ingen info på Solnas hemsida.

  • Per: Var har du sett att vägen är omdragen förbi simhallen?

   • Jörgen: Det är alltså Gustav III blvd som har blivit flyttad invid ishallen mot kolonnvägen. Tror att det skedde för ca 2 veckor sedan. Vet inte om det är tillfälligt eller inte då de har börjat förbereda för rampen för bron över till arenastaden. /Per

 12. Hej Anders,
  Vad händer med simhallen? Togs det nåt beslut i våras och när startar bygget? Uppdatera oss gärna, det är jättemånga som hoppas och väntar på det här.
  Hälsningar
  Jennie

  • Jennie! Jörgen har återgett beslutet från kommunstyrelsen. Jag tänkte i helgen eller i början av nästa vecka ge min syn på behovet av en ny simhall i ett blogginlägg. Med vänliga hälsningar Anders

 13. Protokoll Kommunstyrelsen 20120618 – Ny simhall i Ritorp (KS/2010:62) –
  Stadsledningen kan konstatera, efter att ha analyserat resultatet av förhandlingen med anbudsgivarna, att den verksamhet och det innehåll som staden förväntat sig i samband med upphandlingen inte motsvarar den ekonomiska belastningen som anbuden innebär. Anbudsgivarna har helt enkelt inte använt sig av all de möjligheter som förfrågningsunderlaget medger. För Solna Stad innebär det att förutsättningarna för att genomföra projektet i enlighet med den beslutade inriktningen inte föreligger då och föreslår därför kommunstyrelsen att staden utnyttjar rätten att avbryta upphandlingen.
  Beslut: Kommunstyrelsen beslutar att avbryta upphandlingen avseende finansiering, byggnation, drift och underhåll av ny simhall i Solna.
  Kommunstyrelsen ger stadsledningsförvaltningen i uppdrag att i samarbete med kultur- och fritidsförvaltningen och stadsbyggnadsförvaltningen utreda andra lösningar för en ny simhall i Solna

 14. Ping: Blir det någon ny simhall i Solna? |

 15. Till er alla som tidigare har gjort inlägg på den här bloggen i simhallsfrågan vill jag informera er om att jag i dag har gjort ett nytt akutellt inlägg om hur frågan ligger i dag och min syn på frågan inför framtiden. Läs mer på min blogg: https://andersekegren.wordpress.com/2012/08/25/blir-det-nagon-ny-simhall-i-solna/.

 16. Ping: Blir det någon simhall i Solna? JA – om Folkpartiet får bestämma |

 17. Vad händer med upphandlingen? snart 2018 och flertalet inlägg är flera år gamla.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s