Sedan länge har Solna samlat in matavfall från restauranter, villor och radhus samt från enstaka flerfamiljshus via SÖRABs gröna linje. Under hösten har staden informerat alla fastighetsägare om möjligheten att samla in matavfall i stor skala även från flerfamiljhus. Intresset har varit stort. På bara några månader är det 8 % av hushållen i Solna som börjat sortera ut matavfallet. Mer än en fördubbling på några månader. I dag pågår det en omfattande diskussions- och förankringsprocess i många bostadsrättsföreningar och jag bedömer att inom de närmaste månaderna kommer ett 15-tal bostadsrättsföreningar att ge sina boende en möjlighet att samla in matavfall. Även ägare till hyresfastigheter tittar på möjligheten att införa matavfallsinsamling, bla den stora kommunala bostadsstiftelsen Signalisten.
Varför detta stora intresse? Jag tror att det hos många människor finns ett stort intresse av att göra en insats för miljön. Det är dessutom relativt enkelt att samla in matavfall och det ger en klart positiv effekt – den blir fordonsgas som det råder stor brist på och gasen är miljövänlig. Det är alla överens om. Vilket är viktigt.j
I Stockholms län funderar de flesta kommunerna på att börja samla in matavfall. Men enligt Sveriges Radio är det bara 9 kommuner i Stockholms län som redan gör det. Solna är en av dem.
Varför har vi i Solna under bara några månader fått i gång arbetet så snabbt. Förutom solnabornas stora intresse och att det är rätt miljöåtgärd anser jag att det beror på följande:
1. Vi har anställt en medarbetare med erfarenhet från insamling av matavfall som på heltid jobbar med dessa frågor. Hon ger information till fastighetsägare, ställer upp på informationsmöten mm.
2. Vi har satsat mycket på att informera våra kommuninnevånare med brev till fastighetsägare, utnyttjat stadens stora informationstavlor, reklamfilm på ICA Kvantum i solna centrum, annons i lokaltidningen, ljudfil och information på hemsidan, informationskampanj vid julgransinsamlingen i Solna centrum i januari för att nämna några av de informationsåtgärder som vidtagits.
3. Det kostar inget att samla in matavfall. Fastighetsägarna tjänar pengar på att byta ut ”kärl” för hushållssopor till ”kärl” för matavfall.
4. Ett tydligt budskap från den politiska ledningen – sortering av matavfallet är en stor insats för miljön. Och det råder politisk enighet kring detta. Energin tillvaratas och omvandlas till fordonsgas. Fordonsgas är en bristvara och för att fler skall kunna köra bussar, lastbilar och personbilar behöver mängden fordonsgas kraftigt öka i Stockholmsregion. Om fler fordon gick på fordonsgas skulle de lokala och globala utsläppen av koldioxid minska och vi skulle få en bättre miljö såväl i vår närmiljö som i världen. Vi skulle även få en tystare miljö, då exempelvis SLs bussar som går på fordonsgas, är betydligt tystare än konventionella bussar.
Läs mer om det regionala arbetet med matavfall på min blogg.
Solna ligger redan väl till i miljöfrågorna, med den här satsningen vill vi bli ännu bättre.
Men varför, om det både varit rationellt och oproblematiskt när väl viljan fanns, har ni inte i så fall gjort något tidigare?
Anna! Det har under en lång tid förts diskussioner i vår region om man skall sats på förbränning eller biologisk behandling. Vi som har ansett att biologisk behandling är detta rätt har nu fått med oss en klar majoritet av alla politiker som jobbar med dessa frågor. Och nu kör vi på så fort det går.
Ping: Säkerställ tillgången på fordonsgas i Solna! | Frösundaliberalen
Ping: Säkerställ tillgången på fordonsgas i Solna! | Frösundaliberalen