Mycket starkt ekonomiskt resultat för Solna 2010

Stadsledningsförvaltningen har presenterat stadens preliminära  bokslut  för 2010. Den visar på ett ekonomiskt överskott på 132,2 miljoner och 127, 2 miljoner enligt balanskravet. De  främsta orsakerna till det mycket positiva resultatet är högre skatteintäkter än beräknat, minskade kostnader för försörjningsstöd och att stadens samtliga nämnder visar ett överskott på tillsammans 30 miljoner kronor. Det är en mycket stark ekonomiskt styrning och prioritering som gör det möjligt för nämnderna att visa ett sådant stort överskott.

Det ekonomiska resultat kommer väl till pass då staden har den näst snabbaste befolkningsutvecklingen i landet(efter Sundbyberg) med knappt 2 %. Staden bygger fn tre nya stadsdelar: Frösunda, Ulriksdal och Järvastaden och inom något år byggs de första bostadshusen i Arenastaden, vilket medför ett stort behov av att bygga ut nya förskolor, skolor samt  idrotts- och fritidsanläggningar. Att bygga helt nya stadsdelar, är till skillnad från förtätningsprojekt i befintliga stadsdelar, mycket kostsamt. Något som inte skatteutjämningssystemet tar hänsyn till fullt ut.

Annonser

4 responses to “Mycket starkt ekonomiskt resultat för Solna 2010

 1. Trevlig läsning för oss Solnabor och Solna aktiva.

  Den samlade inomhusidrotten ser fram emot utlovade hallar för ungdomarna att träna/spela i och en inomhusarena värd namnet för elitbasket, innebandy, handboll och volleyboll….
  Bra jobbat staden!
  Jan Marklund, Klubbdirektör i Solna Vikings

  • Jan! Jag kommer i ett inlägg den närmaste veckan beskriva de tankar som finns hos den politiska majoriteten för att stärka inomhusidrottens ställning i Solna. Jag delar din uppfattning att det behövs nya multihallar i Solna. Vi har ju båda bredd och topp i Solna

 2. Hej Anders! Härligt och kul med fortsatt mycket god ekonomi. Inget dåligt överskott verkligen. Solna i topp på många sätt.
  Liten kamrersfråga…
  .. runt Balanskravet på 127,2 jmfr med de 5 milj högre överskottet. Vad innebär med några fler ord detta Balanskrav? Och vem sätter upp dessa krav?
  Med Liberala Hälsningar / Danne Landén

  • Danne! Det är staten som sätter upp reglerna kring balanskravet. Syftet är att en kommuns förmögenhet inte får minska så det överskott vi får in får inte användas till löpande drift utan ökar vår förmögenhet. Ett mycket stelbent system och det finns nu en statlig utredning som tittar på detta och se om dessa regler kan bli smidigare och att överskott kan sparas till tuffare år. Att beloppet är olika beror på att inte kan godkännas en i enlighet med balanskravsreglerna. De är striktare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s