Arne Öberg(S) – Ett nytt Kulturhus är som Säffle!

I går hade vi en mycket märklig diskussion om ett kulturhus i Solna. Det var Arne Öberg(S) som hade interpellerat kommunstyrelsens  ordförande Lars-Erik Salminen(M) om planerna på ett nytt kulturhus.

Alliansen i Solna är överens om att bygga ett nytt kulturhus i Solna. Tanken är att det skall ligga i slaktarbacken vid Solna centrum och innehålla bl a stadsbibliotek, kulturskola, scener och möteslokaler. Byggandet av kulturhuset skall ske i anslutning till att Solna Cityprojektet förverkligas. Projektet har dock försenats pga lågkonjunkturen 2008/2009, planeringen av Mall of Scandinavia i Arenastaden och den eventuella spårvägsdragningen mellan Odenplan och Solna centrum.

Det märkliga var att Arne Öberg(S), som under den gångna manadatperioden varit 2:e vice ordförande i kultur- och fritidsnämnden öppet ifrågasatte tankarna på att bygga ett nytt kulturhus. Vad han ville ha i stället framgick inte av kvällens debatt men klart var att han tyckte det kändes omodernt.

Opppositionen beskyller  ofta Alliansen i Solna för att gå för snabbt fram och inte lyssna på alla olika intressegrupper som finns. Det som är intressant i det här fallet är att inför byggandet av det nya kulturhuset har det gjorts ett mycket grundligt utrednings- och förankringsarbete långt utöver det vanliga. Det har varit fokusgrupper, djupintervjuver, open space förutom  många möten av mer traditionellt slag. Ett gedigt arbete. Det  intressanta är att av de 167 personer som antingen har djupintervjuvats eller deltagit i focusgrupper ställer sig samtliga bakom ett kulturhus. Det lär knappast någon gång förekommit en politisk fråga i Solna  som har ett så starkt stöd.

Är detta verkligen Socialdemokraternas i Solnas uppfattning att vi  lägga ner planerna på ett  kulturshus. Mina frågor till oppositionsrådet Johanna Graf(S) och den nuvarande 2:e vice ordförande Georgios Kontorinis(S) gav inga klara besked på den punkten.

11 svar till “Arne Öberg(S) – Ett nytt Kulturhus är som Säffle!

 1. Äntligen en kulturdebatt här i Solna!

  Jag sade i debatten att bygga ett kulturhus är lite Säffle, och då menade jag att det börjar bli lite ovanligt att kommuner satsar på kulturhus när man ligger i en storstadsregion. Solna utgör snarare ett kluster i en storstadsregion och då är det vanligare att kommunen försöker nischa sig och utgöra ett spännande komplement i sin miljö. Nämn gärna några andra kulturhus i Stockholm eller några andra storstäder i Europa som du ser som förebild som är under uppbyggnad.

  Under hela förra mandatperioden var jag mycket riktigt 2:e vice ordförande i Kultur- och fritidsnämnden, och vi har väl dokumenterat vår syn på kultursatsningar i Solna, vilket nog är mer än vad man kan säga om ditt eget parti. T.ex. svarade vi på remissvaret på Kulturhuset, vilket bara centerparitet gjorde av de borgerliga partierna gjorde. Vi har hela tiden värnat verksamheten och inte själva huset.

  När du som ordförande i stadsbyggnadsnämnden nu under snart 2 år låtit kulturhuset vara en väl bevarad hemlighet fortsätter jordklotet att snurra. Det är då rimligt att följa utvecklingen och se på alternativ, för politik är att blicka framåt, inte stå på samma ställe och trampa. Ett modernt ledarskap för Solna hade varit att hålla i frågan om Kulturinvesteringar och att följa med i utvecklingen. Men jag tror ni fastnade i arenafebern i stället.

  Under gångna mandatperioden då ni skulle satsa på kultur har snarare både biblioteket och kulturskolan fått minskade anslag och avgifterna ökar. Så väntar du länge nog har vi snart bantat bort de två verksamheter som du främst vill flytta in nära ett konferenshotell. Så nog finns det fog debattera kultur i Solna. Du lyckades inte få upp nya kulturskyltar i Solna som ni utlovade, så nog finns det fog att tala om vem som sviker kulturen i Solna alltid.

  Anordna gärna en debatt om kultur och investeringar inom kulturen. Jag ställer mer än gärna upp.

  Arne Öberg (S)

  • Att du inte sett ditt svar på min blogg beror helt enkelt att jag måste trycka på en knapp för att detta skall ske. Då du skickade din kommentar sent på tisdagskvällen och jag har varit fullt upptagen under dagen har jag valt att publicera ditt mail samtidigt som jag svarar på det. Konstigare än så är det inte.

   Ditt inlägg under kvällen var intressant och det förvånade väldigt många. Även dina partikamrater, och det var inte lätt för Georgios Kontorinis(S) att debattera efter ditt inlägg. Din liknelse mellan ett nytt kulturhus och Säffle var den hitintills största grodan i kommunfullmäktige den här perioden. Och dessutom tämligen svårslaget.

   Att vi inte svarat på remissen om kulturhus är väldigt enkelt. Varför skall vi skriva till oss själva. Att centerpartiet har svarat är väl inte så konstigt – de ingick ju inte i Alliansen i Solna förra mandatperioden.

   Nu har vi genomfört den första delen av byggandet av ett nytt kulturhus. Vi har haft en gedigen diskussion med Solnaborna. Nu skall vi ta nästa steg. Att utifrån de synpunkter och ideér som kommit från Solnaborna bestämma vad Kulturhuset skall inehålla. Att det skulle råda något motsatsförhållande mellan att fylla Kulturhuset med basfunktioner samtidigt som vi vill nischa det på något område där vi vill sticka ut kan jag knappast se. Ser du?

   Att bygga ett nytt Kulturhus är en stor investering. Betydligt större ekonomiskt än både vårt engagemang i Swedbank Arena och en ny Simhall. Därför skall vi vara noga med vad vi gör och vi kommer också att behöva de intäkter som nu successivt kommer in till staden i samband med att fler projekt sjösätts kring Solna Centrum.

   Till sist. Det är Solnaborna som är min uppdragsgivare. Inte Arne Öberg som fortfarande tror att allt kretsar kring vad socialdemokraterna anser. Så är det inte. Det är därför de borgerliga partierna vunnit kommunalvalen i Solna 1998, 2002, 2006 och 2010. Det borde leda till eftertanke hos Arne Öberg och hans socialdemokratiska kolleger.

 2. Eftersom jag föredrar att tro att det faktum att du snabbt raderade Arnes svar till dig här på bloggen var ett rent tekniskt misstag, ger jag honom nu en chans till att besvara ditt angrepp. Här är hans svar: http://hagalundssossen.blogspot.com/2011/02/ekegrens-parti-nedmonterar-kulturen-i.html

 3. En groda blir inte större bara för att den kommer från en stor groda 🙂

  Att en investering i kulturell infrastuktur kräver omfattande analys det förstår jag mycket väl, och stor del av denna analys är fortfarande ogjord. Det var inte vi socialdemokrater som tog in en konsult för att rita på ett kulturhus på ett för tidigt stadium och körde i diket. Att det nu tar två år mellan varje steg i vägen mot ett kulturhus är inte försvarbart. Med den takten kommer investeringen att dröja, och detta var upprinnelsen till vår interpellation. Samverkan med dold tidplan är sällan nyckeln till framgång.

  Det var en seriös vilja att samverka kring en stor investering som var vår ledstjärna när vi hela tiden försökt hitta gemensamma ingångar i kulturhusfrågan, men som jag försökte beskriva står inte tiden still. Rapporten du hänvisar till har ett innehåll som snart är 3 år gammal.

  Jag ville med remissvaret främst peka på det faktum att vårt ställningstagande i kulturhus frågan under lång tid var mycket tydlig. Men vad ditt parti tycker är höljt i dunkel, och det går inte att följa denna process och se vad ni tycker, och det är bara att beklaga. Att ni styr och inte redovisar vad ni tycker ska nog ställas mot den energi du lagt på ortsnamnet Säffle.

  Bjud in till en riktig kulturdebatt och låt oss ta detta i fullmäktige.

  Arne Öberg (S)

 4. Det framgick mycket klart av debatten i kommunfullmäktige att du i frågasatta satsningen på ett kulturhus. Det förvånade många av de 100 personer som satt i fullmäktigesalen och vad jag fått höra så har det blivit en snackis i politiken i Solna. Du tyckte att det var omodernt att bygga ett kulturhus och antydde att du i stället ville se lösningar på flera ställen. Du tyckte att det var fel att flytta kulturskolan till dyrare lokaler. Du gillade inte heller kopplingen med konferenslokaler till hotellet. Trots att du har varit på samma resa som mig och då kunde konstatera att många exempelvis, Folkets Hus i Trollhättan har ett omfattande samarbete med SAAB. Alla deras nya bilar presenteras på Scen i kulturhuset. Du var dock inte speciellt tydlig hur du ville ha det i stället.

  Från folkpartiets sida har vi varit mycket tydliga i frågan. Även om du som vanligt alltid vill misstolka vad vi säger. Vi har alltid sagt att byggandet av Kulturhuset måste ske i samband med att planerna om Solna City förverkligas för att få pengar till projektet.

  Jag ser gärna fram emot en kulturdebatt i kommunfullmäktige. Så Giorgios Kontorinis som är socialdemokraternas kulturpolitiska talesman i Solna får väl formulera en interpellation på så sätt att han kan interpellera mig i frågan.

 5. En liten intressant parantes – Stockhom stad är i full gång med planeringen av ett kulturhus i Husby…
  Sen kan jag personligen tycka att det är rätt så ointressant med politiker som argumenterar genom att kasta dygna på varandra.
  Och ja – jag vill gärna ha ett kulturhus i Solna!

  • Annika! Trevligt att du liksom folkpartiet i Solna vill ha ett kulturhus i Solna. Vi tror att det skulle bli positivt på många sätt. Ett lyft för kulturen i Solna. Det märkliga i sammanhanget är bara att Arne Öberg som tidigare har varit för detta numera har flera invändningar som jag och hela kommunfullmäktige hade svårt att förstå. Och troligtvis även en del i hans egen kommunfullmäktigegrupp.

 6. Det stora misslyckandet i Solna är att du Ekegren i snart 10 år sysselsatt Solna med planer för Solna city, och där lyser resultaten med sin frånvaro. För att inte tala om alla skattemedel som detta kostat. Borde vi inte prata om detta om vi nu ska höja nivån ovan personangreppen.

  Att vi vill göra investeringar inom kulturen är uppenbart, men att våga ifrågasätta och tänka nytt är jag både stolt över och tydlig med. Att fastna i gamla hjulspår är vare sig modernt eller innovativt.

  Arne Öberg(s)

  • Arne! Det är bra att vi nu har konstaterat att vi har olika uppfattning om vi skall bygga ett kulturhus eller ej. Jag är för ett kulturhus och du vill ha något annat i stället – oklart vad. Men det kanske klarnar så småningom.

 7. Med tanke på att kulturen i Solna bara krymper och era besked om innehåll, utöver dagens bibliotek och Kulturskola så är det något av ett luftslott du här försvarar. När du kritiserar stadsdelssatsningar kan jag även informera dig om att Kulturskolan numera även finns i Hagalund. Du hänger nog inte med om vad som händer i Solna.

  Det finns således gott om både grodor och snackisar i Solna.

  Synd bara Anders att du inte vågar ta denna debatt öppet i fullmäktige.

  Jag tror inte vi kommer längre här. I grunden gillar jag dig, men här har du dessvärre mer gillat angrepp å billiga poänger före fakta å debatt!

  //Arne Öberg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s