Solnas skolor blir allt bättre

Kunskap är makt

Kunskap är nyckeln till personlig frihet. Med bred bildning och goda kunskaper får människor lättare att ta makten över sina egna liv. En bra skola är därför det viktigaste vi kan göra för att ge alla barn och ungdomar goda chanser i livet.

Solnas skolor blir allt bättre. Meritvärdena – d v s betygen som ju ger en indikation på elevernas kunskaper – ökar. Från att tidigare år ha legat ungefär på riksgenomsnittet har betygen i årskurs 9 ökat stadigt de senaste åren. Allt fler elever blir också behöriga till gymnasiet. Dessa siffror är mycket glädjande. Samtidigt ska tilläggas att Solna har en resa kvar att göra för att se till att skolorna når en verklig toppnivå.
 
Tidningen Dagens samhälle har jämfört meritvärdena med kommunernas kostnader för undervisningen. Enligt deras undersökning är Solnas utveckling bäst i Stockholms län. Det betyder alltså att våra pengar används på ett effektivt sätt. De leder till en bra måluppfyllnad: att eleverna får bra resultat är ju det viktigaste i skolan!
 
I höstas fick Solna ett hedersomnämnande i samband med Lärarförbundets årliga ranking av Sveriges bästa skolkommun. Det var tack vare just elevernas förbättrade resultat, samt att lärarnas löner och lärartätheten ökat.

 Värt att notera är att Sundbyberg – vår grannkommun med likvärdiga förutsättningar som Solna – har avsevärt sämre resultat. Även om de klättrat rejält i SKL:s öppna jämförelser så tillhör de fortfarande bottenligan när det gäller skolresultat. Trots att alla sundbybergare betalar 1:80 mer i skatt per 100 intjänade kronor. Hög skatt är inte detsamma som en bra verksamhet.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s