Solna = företagandets Mecka?

Solna stad ligger i nyföretagandets toppklass. Här frodas entreprenörskap, många idéer förverkligas och arbetstillfällen skapas. Solna placerar sig på en fjärdeplats av Sveriges 290 kommuner i nyföretagande.

Och för Sveriges utveckling finns en fråga som kanske är viktigare än någon annan. Det handlar om att företagandet är framgångsrikt. Små och medelstora företag måste växa till sig och utvecklas. Nya företag måste startas. Några kommer att gå i graven, och några kommer att bli nya exportsuccéer som sätter Sverige på kartan.

Under 1900-talet har Sverige varit exceptionellt framgångsrikt i det här avseendet. Vårt land har byggt varumärken och företag av internationella mått som saknar motstycke, i relation till vår befolkningsmängd.

Som politiker har vi en viktig uppgift att bejaka och främja förutsättningarna för att näringslivet ska blomstra. Ett bra utbildningssystem som både garanterar en hög lägstanivå av kunskaper och spetsutbildning och forskning är centralt. Infrastruktur med bland annat effektiva transporter är viktigt. Gynnsamma regler för företagandet i sig, där skatterna inte får vara hämmande. En öppenhet mot omvärlden där vi bejakar invandring och mångfald.

Solna stad har i flera år vunnit utmärkelsen Sveriges mest företagsvänliga stad. År 2005 utsågs Solna även till årets tillväxtkommun. 2010 placerar sig alltså Solna i toppen också av kommuner med mest nyföretagande. Det startades ifjol 702 företag i Solna, vilket innebär 10,5 företag per 1000 invånare. I Solna etablerar sig även många företag med  sina huvudkontor och Solna har starka kluster inom bygg-, IT, livsmedel-,  läkemedel  och inom filmens värld.

Det intressanta är att det finns ett starkt samband mellan de kommuner som har ett stort nyföretagande och en  stark tillväxt och låg arbetslöshet. Till landets främsta nyföretagarkommuner finns b l a Stockholm, Solna, Strömstad, Nacka och Båstad – alla kommuner  som har en stark till tillväxt och låg arbetslöshet. Till de kommuner som har det lägsta nyföretagande återfinns kommuner som Gullspång, Munkfors och Filipstad. Kommuner som får karakteriseras som gamla bruksorter med en kvarvarande bruksanda som inte främjar nyföretagande och en en stagnerande ekonomi.

Sverige behöver bli bättre på att främja nyföretagande. Säkert kan vi i Solna göra ytterligare för att stärka företagsklimatet. Men håll med om att Solna framstår som något av ett företagandets Mecka?

Läs mer i Nyföretagarbaromentern.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s