Färre med försörjningsstöd (socialbidrag) i Solna

Solna stad utmärker sig på (ännu) ett område som är synnerligen viktigt. Ifjol minskade utbetalningarna av försörjningsstöd (socialbidrag) med 12%. Detta trots lågkonjunkturen som även drabbade i Stockholmsområdet. I genomsnitt ökade utbetalningarna av socialbidrag med 4% i Stockholms län.

Vad är det då som ligger bakom Solnas framgång? Ja, det är ett arbetssätt som vi tillämpar sedan tio år tillbaka som vi är ganska ensamma om i landet.

För det första är inställningen från kommunens sida att vi ska hjälpa människor tillbaka till egen försörjning, försörjningsstödet ska bara betalas ut under en begränsad övergångsperiod. 

För det andra är det inom kompetensnämndens domäner  som frågan hanteras, i samarbete med socialnämnden. Staden har där byggt upp ett nätverk av företagare i kommunen som tar emot praktikanter, vilket inte sällan leder till fast anställning.

För det tredje görs hembesök med uppföljning till dem som ansöker om försörjningssstöd. Det innebär att kommunens tjänstemän på plats får en inblick i den enskildes vardag, och kan identifiera vilka ytterligare stödresurser som behöver sättas in.

Det är en mycket tydlig form av arbetslinje vi tillämpar. Där mycket av framgångssagan är att staden ställer krav och det utvecklade samarbetet med näringslivet som har gjort det möjligt att uppnå dessa goda resultat. Många arbetsgivare tar i dag hellre kontakt med vår kompetensförvaltning än med arbetsförmedlingen för att hitta arbetskraft.

Solnas resultat talar för sig självt. Det här är en modell som bör exporteras till andra kommuner.

ABC uppmärksammade frågan i ett inslag i veckan.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s