Stort intresse för att lära mer om regionalt samarbete hos Svenska Folkpartiet i Finland

I helgen informerade Peter Olevik Dunder, folkpartistiskt kommunalråd i Haninge och jag om  regionalt samarbete och om lagen om nationella minoriteter och minoritetsspråk för ett 50-tal besökare från Svenska Folkpartiet i Helsingfors och omgivande städer. Min uppgift var att tala om regionalt samarbete. Deras stora intresse för regionala frågor härrör från att finska staten och en del lokala politiker vill minska antalet kommuner i Finland. De senaste åren har antalet kommuner minskat från 420 till 360 och en ytterligare minskning kommer att ske.  Det finns en särskild utredning som arbetar med ”kommun- och servicestrukturreformer”. Det mest intressanta med förslaget på en annan geografisk indelning är att staten och politiker i Helsningfors vill slå i hop Helsingfors med Vanda, Esbo och Grankulla till, enligt ett finskt perspektiv,  en mycket stor stad som skulle få över 1 miljon invånare och motsvara ca en femtedel av Finlands befolkning. Det är de fyra städerna som ingår i Huvudstadsregionen. Tron på stordrift är stor i Finland  som en av åhörarna utryckte det. Alla städerna är redan i dag stora städer förutom Grankulla som har 8.500 innevånare. Helsingfors har 590.000, Vanda 200.000 och Esbo 290.000 innevånare.

Det var i det perspektivet våra vänner ifrån Helsingforsområdet ville informera sig och ta del av våra erfarenheter. Trots våra 700 hundra år av gemensam historia så finns det skillnader mellan våra länder. Den största skillnaden ligger i att i Finland sköts sjukvården i kommunalförbund och inte som i Sverige av landstingen/regionerna.

Det var en mycket intresserad och frågvis delegation som ville veta allt om hur vi bedriver olika kommunala verksamheter i kommunalförbund, aktiebolag, gemensamma nämnder och om kommunförbundet Stockholms län (KSL) som är en ideell förening.  Hur dessa finansieras, styrs och  fungerar med olika politiska majoriteter i de olika kommunerna. Vi talade även om hur vi  jobbar med och  vill förbättra samarbetet inom folkpartiet på  regional nivå.

Grundtanken, hos våra finlandssvenska vänner,  var givetvis att se om det fanns några alternativ till att bilda en stor huvudstadskommun med över en miljon invånare.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s