I Solna finns småskalig vindkraft mitt i stan

Tidningen Energi för framtiden uppmärksammar att Solna är en av de första kommunerna i landet som får sitt första småskaliga vindkraftverk som är placerat i stadsmiljö.  Vindkraftverket finns på taket till NCCs huvudkontor vid Järva Krog i Solna. Solna är Sveriges tredje mest urbaniserade kommun efter Stockholm och Sundbyberg och har över 3000 innevånare per kvadratkilometer.

Bakgrunden till projektet är det ökande fokus på att bygga noll- eller plusenergihus. Det vill säga fastigheter som själva genererar samma mängd energi som det förbrukar, och helst genererar ett överskott. Tanken med projektet är underlätta etablering och spridning av vertikal vindkraft förlagd på byggnader.

Från Solna stads sida ser vi mycket positivt på det här projektet. Vi har varit lite av en pilotkommun och fått jobba med lagar och regler i ett tidigt skede och särskilt fått fundera på frågor som vibrationer, ljud och reflekterande ljus från vindkraft i stadsmiljö. På sikt ser jag en stor potential i egenproducerad el från sol och vind i urban miljö. Vi har många platta tak som ligger högt och i bra lägen som kan användas för småskalig  elproduktion.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s