Ny fortsätter vi upprustningen av Solnas skolor!

Att vi i Solna behöver rusta våra skollokaler var Folkpartiets viktigaste fråga i valrörelsen. Fina, moderna och ändamålsenliga lokaler är en förutsättning för bra undervisning. Lärare och elever ska vara stolta över sina arbetsplatser. Väljarna uppskattade detta och det var en av anledningarna till att folkpartiet gick framåt i kommunalvalet.

I senaste numret av Mitt i Solna uppmärksammas att Alliansen också ska göra en kraftsamling under mandatperioden. Dessvärre fanns inte alla satsningar vi gör under 2011 med i artikeln.

2011 lägger staden 27,5 mkr på underhåll och investeringar i skolorna – inte 4 mkr som står i artikeln. Lägger vi till satsningar på förskolorna blir det nära 46 mkr. 2010 är motsvarande belopp 37 mkr. Om stadens ekonomi utvecklas mer positivt än vår budget för 2011 ser jag möjligheter att under 2011 tillskjuta mer pengar på driftbudgeten för ytterligare satsningar.

I Alliansens regeringsprogram för Solna för hela perioden slår vi fast att vi ska fördubbla anslagen till underhåll och investeringar av skolorna (ej förskolor) jämfört med förra perioden, då vi lade 94 mkr. De stora satsningarna görs 2012-2013, då stadens ekonomi ser bättre ut. Under 2011 kommer jag personligen att besöka alla Solnas  skolor för att på plats se vilka upprustningsbehov som finns tillsammans med berörda tjänstemän från  barn- och utbildningsförvaltningen samt från min egen förvaltning – stadsbyggnadsförvaltningen.

Johanna Graf (s) uttalar sig i Mitti i Solna att det måste avsättas ytterligare pengar till upprustningar av våra skollokaler. Det intressanta är att i deras skuggbudget uttalar de sig i svepande ordalag att investeringsbudgeten måste dubbleras men inkluderar då allt från asfalt till nytt kulturhus och pengarna räcker inte till en tiondel av  vad de vill göra. Men de avsätter inga pengar specifikt för investeringar inom skolområdet och inga extra pengar i driftbudgeten till skolupprustningar. Och det är inom driftbudgeten det stora behovet finns såsom pengar till ommålning, nya golv, uppfräschning av gymnastiksalar och toaletter.  Den stora skillnaden mellan SolnaAlliansen och socialdemokraterna är att vi har en strategi för hur vi skall jobba med upprustningen av Solna skolor de kommande åren. Den strategin saknar Socialdemokraterna.

Ett svar till “Ny fortsätter vi upprustningen av Solnas skolor!

  1. När du skriver om lokalsatsning på förskolan med ca 18 milj. kronor – är det då med utbyggnad på gr. av volymökningar eller utan?
    Man kan ju inte kalla det för en satsning om man enbart följer Skollagen för att kunna erbjuda förskoleplats i rimlig tid.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s