Städer är klimatsmarta!

Nu är det vetenskapligt bevisat. Städer och urbanisering är klimatsmarta. Enligt en ny studie som refereras i senaste numret av New Scientist står storstäderna för väsentligt mindre utsläpp som påverkar den globala uppvärmningen än landsbygden. Historiskt sett har städerna stått för mer miljöförstöring sedan industrialismens dagar. Minns att det för bara några decennier sedan inte gick att bada i Riddarfjärden. Den här föreställningen om staden som ett miljöhot lever kvar. Men det är dags att lära om!

Tack vare teknikutvecklingen är nu städer mest klimatsmarta. Det är till stor del tack vare kollektivtrafik och kortare transportsträckor som utsläppen blir mindre. En annan avgörande faktor är att uppvärmning av fastigheter görs mer effektivt i tätbebyggda områden. I Sverige är det väl utbyggda fjärrvärmessystemet en starkt bidragande orsak till att vi  i Sverige ligger långt framme.

Därför känns det helt riktigt att vi förtätar Stockholmsregionens inre kärna och bygger nya arbetsplatser och bostäder vid goda kollektivtrafiklägen i regionen.  För att denna strategi skall lyckas krävs det en utbyggd kollektivtrafik med nya tunnelbane- och spårvagnssträckningar  och att vi moderniserar det befintliga nätet. Det krävs nya energisamarta lösningar vid byggnation av nya bostadsområden och effektivisering av det befintliga beståndet. Då har vi förutsättningar att skapa Världens mest miljövänliga storstadsområde. En nödvändig förutsättning för att vi också skall klara den internationella konkurrensen inom forskning och för att dra till oss internationella företag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s