Avloppsvatten blir fordonsgas – en tredubbel miljöåtgärd.

Nu är Käppalaförbundets nya anläggning för produktion av fordonsgas invigd.  Förbundets medlemskommuner, där Solna är största delägare, leverar avloppsvatten till Käppalaverket som renar vattnet och då blir det kvar ett slam. Ur detta biologiskt nedbrutbara  slam utvinns biogas.  Biogasen förädlas därefter till fordonsgaskvalitet i en fordonsgasanläggning. Sedan förs gasen i rörledningar under mark till SL:s depåer där bussarna tankas. Käppalaverkets gas räcker i nuläget till att driva ca 100 bussar. Vi hjälper därför till att medverka till att SL skall nå sitt mål att minst hälften av SL:s bussar ska köra med fossilfria bränslen vid årsskiftet.

Det råder en bred politisk enighet kring att få fram fordonsgas till bussar och bilar. Det är en viktig miljöåtgärd. Det finns en stor brist på fordonsgas i vår region, så det är alldeles utmärkt att de kommunalt ägda reningsverken medverkar till klimatomställningen.

Att SL nu får möjligheter att köra fler bussar på fordonsgas är en tredubbel miljöåtgärd. Dels minskar de lokala miljöutsläppen där bussaren kör, dels bidrar det till att minska de totala utsläppen i naturen av bland annat koldioxid och som kronan på verket så bullrar de nästan inte alls så även bullret minskar där bussarna kör.

I egenskap av ordförande för KSLs (kommunförbundet Stockholms län) samhällsbyggnadsberedningen har jag varit involverad i ett projekt  att göra fordonsgas av matavfall. Om detta kommer jag att skriva lite längre fram på min blogg.

2 svar till “Avloppsvatten blir fordonsgas – en tredubbel miljöåtgärd.

  1. Carl-Olof Zetterman

    Käppala visar åter igen vad kommuner i samverkan kan uppnå. Förutsättningen är engargerade medarbetare och politiker i verksamhet,ledning, styrelse och ägargrupp. Då kan faktiskt klimatsmart miljöarbete kombineras med god ekonomi och framtidstro./c-o

  2. Ping: Käppalaverket renar inte bara avloppsvatten och levererar även energi |

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s