Kostnaden för Swedbank Arena

I förra veckan uppmärksammade Radio Stockholm och ABC-Nytt att Swedbank Arena kommer att kosta 2,2 miljarder kronor i stället för de 1,9 miljarder som arenan beräknades kosta 2007 när fullmäktige fattade beslut om byggandet av Arenan. Detta är flera månader gamla uppgifter, och i vissa fall uppgifter från 2009, som under sommarens nyhetstorka har lanserats som nya.

Det som är bra att veta är att kostnadsökningarna beror på följande saker.

– 2007 års beslut grundades på 2006 års kostnadsläge och givetvis har det förekommit en viss inflation under fyra år.

– Den nya arenan i Göteborg, med det nygamla namnet Gamla Ullevi, har drabbats av stora problem när det är mycket folk på arenan. De har pålat alldeles för lite vilket har medfört att omkringliggande hus vibrerar när det sker stora rörelser på arenan. Det misstaget vill vi inte göra om på Swedbank Arena och därför har Arenabolaget beslutat att påla mycket mer än de ursprungliga beräkningarna, vilket har lätt till ökade kostnader.

– Den tredje anledningen till de ökade kostnaderna är att bolaget satsat på att bygga fler loger som kan säljas till företag. Detta innebär ökade kostnader initialt men större och säkrare intäkter på sikt.

När det gäller kostnaderna för byggprojekt skall man alltid vara ödmjuk inför de kostnadsökningar som kan uppstå. Men de här tre anledningarna till ökade kostnader anser jag ändå ligger inom ramen för vad som kan vara rimligt i ett sådant här stort projekt.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s